Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 22:40
BUSINESS & FINANCE

Η ΕΕ εγκρίνει κρατικές επιδοτήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ για την έρευνα στον τομέα των τσιπ

Η ΕΕ εγκρίνει κρατικές επιδοτήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ για την έρευνα στον τομέα των τσιπ

Κρατικές επιδοτήσεις 8 δισ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματα ημιαγωγών ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξηθεί η εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού τσιπ του μπλοκ. 

Τα έργα υποστηρίζονται από συνολική ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 13,7 δισ. ευρώ, που ανέρχεται σε περίπου 22 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είπε ότι συνολικά 68 Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – ή IPCEI – έχουν λάβει το πράσινο φως από 56 εταιρείες σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας. 

«Η Ευρώπη παίρνει το πεπρωμένο της στα χέρια της», έγραψε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε ανάρτησή του. «Στόχος μας είναι να γίνει η ΕΕ μια βιομηχανική δύναμη στις αγορές του μέλλοντος».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις αρχές του 2022 τον νόμο της ΕΕ για τα τσιπ, θέτοντας έναν φιλόδοξο στόχο για την παραγωγή του 20% των παγκόσμιων ημιαγωγών έως το 2030. Αυτά τα έργα IPCEI αποτελούν ένα μέρος αυτού του σχεδίου, το οποίο άνοιξε επίσης την πόρτα για τις κυβερνήσεις να παρέχουν κεφάλαια για μονάδες παραγωγής. 

Μέχρι στιγμής, εταιρείες όπως η Intel Corp, η Infineon Technologies AG, η STMicroelectronics NV, η GlobalFoundries Inc και η Wolfspeed Inc έχουν ανακοινώσει νέες επενδύσεις. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής στη Γερμανία. 

Ορισμένες επιχειρήσεις, ωστόσο, άσκησαν κριτική για το χρονοδιάγραμμα που χρειάστηκε για να εγκριθούν τα σχέδια IPCEI. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck εξήρε την απόφαση, λέγοντας ότι η Γερμανία έχει 31 έργα σε 11 περιφέρειες. «Μπορούμε έτσι να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα σε όλη την Ευρώπη σε αυτόν τον σημαντικό τομέα και να διασφαλίσουμε τη δημιουργία αξίας και θέσεων εργασίας», δήλωσε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News