Business & Finance Τετάρτη 7/06/2023, 22:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: «Προ των πυλών» οι περιορισμοί στον κινέζο επενδυτή της Pirelli

Ιταλία: «Προ των πυλών» οι περιορισμοί στον κινέζο επενδυτή της Pirelli

Η Ιταλία προετοιμάζει περιορισμούς στον κορυφαίο μέτοχο της Pirelli, την κινεζική Sinochem, συμπεριλαμβανομένων ορίων στην επιβολή του λόγου της σχετικά με τους ρόλους της εταιρείας και των εξουσιών βέτο για τους Ιταλούς επενδυτές.

Μεταξύ των περιορισμών που εξετάζονται είναι οι εξουσίες βέτο που απαγορεύουν στη Sinochem να λαμβάνει βασικές αποφάσεις, ακόμη και αν έχει πλειοψηφία, αποκλείοντας τον Κινέζο επενδυτή από συναντήσεις και στρατηγικές τεχνολογίες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι μετοχές της Pirelli υποχώρησαν έως και 2,2% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου στα 4,45 ευρώ με την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η περίπτωση της ιταλικής εταιρείας ελαστικών Pirelli αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να δείξει την αποφασιστικότητά της να αποστασιοποιήσει την ιταλική οικονομία από την Κίνα σε μια περίοδο αυξανόμενης τεχνολογικής και οικονομικής αντιπαλότητας με τις ΗΠΑ. Η Sinochem είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Pirelli από το 2015. Κατέχει μερίδιο 37% μετά από εισαγωγή του 2017.

Εκπρόσωπος της Pirelli και εκπρόσωπος της Sinochem αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και περαιτέρω συνομιλίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν τη διαδικασία.

Από την πλευρά της, η Sinochem αυξάνει την πίεση στην εταιρεία προκειμένου να έχει μεγαλύτερο λόγο όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς ο κινεζικός κρατικός όμιλος καλείται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις συμμετοχές του σε ξένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο ρόλος του Κινέζου επενδυτή έχει τεθεί υπό έλεγχο καθώς η Ιταλία επανεξετάζει τις εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα.

Όρια επιρροής

Το πιθανό έναυσμα για την παρέμβαση της Ιταλίας είναι η ανανέωση του συμφώνου μετόχων μεταξύ της Sinochem και της Camfin της Tronchetti Provera, η οποία κατέχει το 14,1% της Pirelli. Το σύμφωνο απαιτεί την έγκριση της κυβέρνησης σύμφωνα με τους ενισχυμένους κανόνες της Ιταλίας για τη «χρυσή δύναμη» και προβλέπει ότι η Sinochem θα διορίσει έως και εννέα από τα 15 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του διορισμένου διευθύνοντος συμβούλου Giorgio Bruno.

Όπως και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η Ιταλία γνωρίζει ότι η συνολική διακοπή των εμπορικών και επιχειρηματικών δεσμών με την Κίνα θα ήταν οικονομικά μη βιώσιμη. Ωστόσο, επιδιώκει να περιορίσει την επιρροή της ασιατικής χώρας σε στρατηγικές κατηγορίες ενεργητικού της, συμπεριλαμβανομένης της Pirelli.

Η Meloni έχει σηματοδοτήσει ότι η Ιταλία σκοπεύει να αποχωρήσει από την ευρύτερη πρωτοβουλία «Ένας Δρόμος, Μία Ζώνη», ένα επενδυτικό σύμφωνο με την Κίνα στο οποίο προσχώρησε η Ρώμη το 2019. Η τελική απόφαση για το θέμα αναμένεται στα τέλη του μήνα.

Το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει για τη χρήση των λεγόμενων μέτρων «χρυσής δύναμης» στις ξένες επενδύσεις το συντομότερο, σύμφωνα με τις πηγές, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 23 Ιουνίου.

Η Pirelli αναπτύσσει τεχνολογία για την ενσωμάτωση αισθητήρων στα ελαστικά για τη βελτίωση της απόδοσης και τη συλλογή δεδομένων. Οι πιθανές εξελίξεις στον τομέα αυτό είναι ευαίσθητες και υπόκεινται σε περιορισμούς.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Σήμα για αποχώρηση από την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» της Κίνας

\Pirelli: Κατασκευάζει το πρώτο οικολογικά πιστοποιημένο ελαστικό αυτοκινήτου 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News