Ποια υπερκέρδη έχουν φορολογηθεί και ποια όχι – Οι τέσσερις πηγές
Η οικονομία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των προεκλογικών διαξιφισμών με τη μείωση του ΦΠΑ, του ΕΦΚ να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η ΝΔ λέει πως η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ κοστίζει περί τα 3,5 δισ. ετησίως με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να λένε πως τα χρήματα θα δοθούν από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Kατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης το φυσικό αέριο είχε ξεπεράσει τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν σήμερα είναι μόλις στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα δηλαδή στα επίπεδα του 2021 πριν το πόλεμο στην Ουκρανία και το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτά τα επίπεδα των τιμών φαίνεται πως δεν μπορούν να υπάρξουν υπερκέρδη, διότι δεν υπάρχει η φορολογητέα ύλη.
Σε ό,τι αφορά την μέχρι στιγμής φορολόγηση των υπερκερδών, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν εισέπραξε, οι πηγές που φέρνουν ή θα έφερναν έσοδα ώστε να μετατραπούν σε επιδοτήσεις είναι τέσσερις:
1. Επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά 90% των υπερκερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για το εννιάμηνο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022. Το συνολικό που εισπράχθηκε από το κράτος στις 30/12 ήταν 373.545.221 ευρώ
2. Από τον Ιούλιο δημιουργήθηκε ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας. Ανακτώνται δηλαδή τα έσοδα στη πηγή τους, στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε από την 1η Ιουλίου και μετά μέσω του μηχανισμού ήταν 3,26 δισ. ευρώ από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Από τους παραγωγούς ενέργειας δηλαδή εισπράχθηκαν στο σύνολο μαζί με το πρώτο εννιάμηνο πάνω από 3,5 δισ ευρώ που μετατράπηκαν σε επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Είναι τα ποσά που έβλεπε κάθε νοικοκυριό στο λογαριασμό ως πίστωση από ΤΕΜ.
3. Στη συνέχεια νομοθετήθηκε η φορολόγηση με συντελεστή 33% των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Τα πλεονάζοντα κέρδη για την επιβολή της έκτακτης φορολόγησης ισούνται με τη θετική διαφορά μεταξύ των φορολογητέων κερδών φορολογικού έτους 2022 του υπόχρεου και του 120% του ποσού αναφοράς. Το ποσό αναφοράς ισούται με το 1/4 του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των φορολογικών ετών 2018 έως και 2021. Το συγκεκριμένο ποσό έχει υπολογιστεί περί τα 650 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εισπραχθεί τον Ιούλιο καθώς όπως ανέφερε χθες ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν έχουν γίνει υποβληθεί ακόμη οι φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων.
4. Τα υπερκέρδη τα οποία είναι σε εκκρεμότητα είναι αυτά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2022. Σε αυτή τη περίπτωση εκκρεμεί η υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ για τον τρόπο υπολογισμού, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο προσδιορισμός του ποσού από τη ΡΑΕ ανά εταιρεία. Υπολογίζεται πως η φορολόγηση αυτή θα έφερνε κοντά στα 300-350 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Διαβάστε επίσης:
Η μάχη του ΦΠΑ – Τι λένε τα κόμματα – Σε ποιες χώρες έχει μηδενιστεί
Πεδίο σφοδρής προεκλογικής αντιπαράθεσης η φορολογία
Ποιο κόμμα έχει ακριβότερο οικονομικό πρόγραμμα τελικά;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News