Business & Finance Παρασκευή 2/06/2023, 20:30
ΒUSINESS & FINANCE

Γιατί οι πλούσιοι Αμερικανοί λατρεύουν τη UBS

Γιατί οι πλούσιοι Αμερικανοί λατρεύουν τη UBS

Με την εξαγορά της Credit Suisse ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, η UBS είναι έτοιμη να ανέβει στις τάξεις των παγκόσμιων μεγάλων τραπεζών.

Η UBS δεν είναι ξένη στις μεγάλες συγχωνεύσεις. Ο σημερινός όμιλος απαρτίζεται από περισσότερες από 370 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων πρώην ελβετικών αντιπάλων. Εν μέσω μεγάλων πολέμων, η Ελβετία παρέμεινε σταθερή και ουδέτερη, έτσι ώστε να αναδειχθεί σε ασφαλές καταφύγιο για τον παγκόσμιο πλούτο.

Σήμερα, η διαχείριση του διεθνούς πλούτου βρίσκεται στην «καρδιά» της λειτουργίας της UBS. Με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυμένα στοιχεία ενεργητικού μετά τη συγχώνευση, περισσότεροι από τους μισούς πελάτες της τράπεζας έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα μοναδικά επίπεδα διακριτικής ευχέρειας που προσφέρει η ελβετική νομοθεσία. Οι τραπεζίτες στην Ελβετία είναι υποχρεωμένοι να προστατεύουν πολλά στοιχεία πελατών, ακόμη και όταν πιέζονται από ξένες αρχές.

«Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις δραστηριότητές τους στη Σιγκαπούρη, στη Νέα Υόρκη, σε πιο εξωτικά μέρη. Αλλά στον πυρήνα, δεν θα υπόκεινται σε κάποια πολιτική επιρροή επειδή η ελβετική κυβέρνηση παρέχει απόλυτη εχεμύθεια ή τουλάχιστον αυτή είναι η αντίληψη», δήλωσε ο Νίκολας Βερόν, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον και το think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο η UBS όσο και η Credit Suisse δέχονται πιέσεις από τις αρχές των ΗΠΑ να τερματίσουν ό,τι θεωρείται αμφίβολη επιχειρηματική πρακτική. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 2010, χιλιάδες περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς αποκαλύφθηκαν στην UBS σε μια διεθνή έρευνα χειραγώγησης επιτοκίων. Επιπλέον, Αμερικανοί γερουσιαστές ισχυρίζονται ότι η Credit Suisse διατηρούσε λογαριασμούς συνδεδεμένους με πελάτες Ναζί πολύ πρόσφατα, το 2020.

Οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν εδώ και χρόνια ότι τράπεζες όπως η UBS έχουν γίνει πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν. Μια ξαφνική και γρήγορη φυγή καταθετών από την Credit Suisse αναζωπύρωσε αυτούς τους φόβους. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεσμεύτηκε με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποστήριξη της ρευστότητας για την ταχεία εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

«Σε γενικές γραμμές, αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση ήταν να επιβάλει ζημίες στους πιστωτές και τους μετόχους της Credit Suisse», δήλωσε ο Βερόν.

Η UBS Group είπε ότι η εξαγορά μπορεί να κάνει την τράπεζα πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως και ότι είναι έτοιμη να διαχειριστεί αυτήν την αυξημένη πολυπλοκότητα.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

EIU: Η νέα κρίση και ποιες χώρες κινδυνεύουν από το doom loop τραπεζών-χρέους

Η UBS καταργεί τη μονάδα διαπραγμάτευσης ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, διατηρεί τη χρηματοδότηση

Credit Suisse: Πώς μπορεί να επιτύχει μια μικρή χώρα – Γιατί η Ελβετία το κάνει και η Ελλάδα όχι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News