Μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών: Deals άνω των 2 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο
Με σημαντική ορμή ως προς τις επιχειρηματικές συναλλαγές ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι πέντε μήνες της χρονιάς. Οι προοπτικές για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μικρών και μεσαίων εταιρειών «διαμαντιών», το νέο τοπίο που διαμορφώνουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που επιτάσσουν τη διαμόρφωση ισχυρών παικτών ικανών να αντιμετωπίσουν τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό και το αναβαθμισμένο προφίλ της ελληνικής οικονομίας ενόψει και της επενδυτικής βαθμίδας, τροφοδοτούν το μπαράζ των deals.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσφατη εξαγορά, προς 26 εκατ. ευρώ, της Unison από τη Mytilineos, η οποία αξιοποιώντας τις συνέργειες με τις θυγατρικές του Protergia και Watt & Volt, επεκτείνεται στην αγορά της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης κτιρίων (facility management). Η συγκεκριμένη συναλλαγή είναι μία από τις περίπου 20 που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές της χρονιάς και η αθροιστική αξία τους είναι άνω των 2 δισ. ευρώ, καθώς το ακριβές τίμημά τους έχει ανακοινωθεί. Το μέγεθος αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο εάν λαμβάνονταν υπόψη πολυάριθμες συναλλαγές στα ακίνητα, όπως η απόκτηση από το σχήμα Premia – Dimand του 65% της εταιρείας Skyline που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων 438 εκατ. ευρώ, όπως και σημαντικός αριθμός deals των οποίων το ύψος δεν έχει γνωστοποιηθεί επίσημα. Αναμένεται όμως, έως το τέλος της χρονιάς, να είναι πολλαπλάσιο, επειδή κυοφορείται σημαντικός αριθμός deals. Για παράδειγμα, επικείμενη φέρεται να είναι η επισημοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την ιαπωνική First της οποίας η αξία τοποθετείται σε 2 δισ. ευρώ.
Ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης κινητοποιεί τους παίκτες. Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές φθινοπώρου την εξαγορά, έναντι 1,26 δισ. ευρώ, της Enel Ρουμανίας, της μεγαλύτερης εταιρείας ΑΠΕ και δεύτερης στην παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη βαλκανική χώρα. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στον ενεργειακό πάροχο να προσθέσει στο δυναμικό του πάνω από 130.000 χλμ. δικτύου διανομής, επιπλέον 3,2 εκατομμύρια νέους πελάτες και 534 MW ΑΠΕ εν λειτουργία. Την κίνησή της στη σκακιέρα της ενέργειας πραγματοποίησε πρόσφατα και η Motor Oil, που απέκτησε, μέσω της θυγατρικής της MORE, το 75% της παραγωγού ηλεκτρικού ρεύματος Unagi. Η Unagi ελέγχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο 16 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα.
Οι κατασκευές αποτελούν ένα ακόμη πεδίο που προσελκύουν τη «νέα γενιά» των deals, με τις τεχνικές εταιρείες να διεκδικούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, ενώ θα πρέπει να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του αυξημένου κόστους και της έλλειψης προσωπικού. Ετσι, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της «Ακτωρ» από την Intrakat και μέσω συναλλαγής 214 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκε ο δεύτερος ισχυρότερος «πόλος» στον κατασκευαστικό κλάδο με (συνδυασμένο) ανεκτέλεστο της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ. Εκτός από τους παραδοσιακούς τομείς, επενδυτές προσελκύουν και ελληνικές εταιρείες με αναπτυξιακές προοπτικές και ισχυρή εξωστρέφεια, όπως η «Μάρμαρα Παυλίδης» την οποία εξαγόρασε η ECM Partners στις αρχές του έτους σε τίμημα που τοποθετείται –δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό– σε 500 εκατ. ευρώ. Στα deals του πρώτου πενταμήνου ανήκουν και αυτά από ελληνικές εταιρείες που επεκτείνονται στο εξωτερικό, όπως η εξαγορά της αμερικανικής DevOps από την PeopleCert και η απόκτηση από την Καριέρα αριθμού εταιρειών της, με έδρα το Σικάγο, CareerBuilder.
Διαβάστε επίσης:
Μπαράζ εξαγορών στην πράσινη ενέργεια – Τα σχέδια των εταιρειών και οι επόμενες κινήσεις
Mytilineos: Εξαγορά της Unison έναντι 26 εκατ. ευρώ
Μotor Oil: Νέο deal στις ΑΠΕ – Εξαγόρασε το 75% της Unagi
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News