UBS: Στροφή για τα family offices – Πώς επενδύουν τώρα οι δισεκατομμυριούχοι
Μεγάλες αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική τους σχεδιάζουν τα family offices, καθώς η εποχή του χαμηλού πληθωρισμού τελειώνει και η πανδημία του κορωνοϊού περνά στο παρελθόν. Όπως διαπίστωσε η UBS, έπειτα από έρευνα στην οποία συμμετείχαν 230 family offices, τα οποία επενδύουν τα χρήματα εύπορων οικογενειών (με μέση περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων η κάθε μία), τα χαρτοφυλάκια αυτά πραγματοποιούν στροφή στα ομόλογα.
Σύμφωνα με τη UBS, πρόκειται για τη μεγαλύτερη στροφή στις τοποθετήσεις των family offices εδώ και αρκετά χρόνια. Έπειτα από τρία χρόνια μείωσης των θέσεών τους στα ομόλογα, περίπου 4 στα 10 χαρτοφυλάκια σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις αυτές κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Μάλιστα, τα ομόλογα είναι η δημοφιλέστερη πηγή διαφοροποίησης για τους επενδυτές αυτούς, καθώς το 37% των family offices στρέφεται σε τίτλους υψηλής ποιότητας και βραχυπρόθεσμης διάρκειας με σκοπό την προστασία του πλούτου, την επίτευξη αποδόσεων και την αύξηση του κεφαλαίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χαρτοφυλάκια των δισεκατομμυριούχων βλέπουν θετικά τις επενδύσεις ρίσκου, με το 34% εξ αυτών να σχεδιάζει αύξηση θέσεων στις μετοχές των αναδυόμενων χρηματιστηρίων, έπειτα από την κορύφωση του δολαρίου και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας από τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού.
Τα family offices στρέφονται επίσης και στις εναλλακτικές επενδύσεις για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους, με τις θέσεις τους στα hedge funds να έχουν αυξηθεί στο 7% από το 4%, ενώ αντίθετα οι τοποθετήσεις σε private equity έχουν μειωθεί στο 9% από 13%.
Οι μεγάλοι επενδυτές σχεδιάζουν επίσης να μειώσουν τις θέσεις τους στο real estate τον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για μία κίνηση που γίνεται καθώς τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν υψηλά το 2023, με κάποια εξασθένηση στις τιμές των ακινήτων, πριν η μείωση του κόστους χρήματος αλλά και η πτώση των αποτιμήσεων στηρίξουν και πάλι την αγορά αυτή.
«Η φετινή έκθεση έρχεται σε μία καθοριστική στιγμή. Είναι το τέλος μιας εποχής για τα χαμηλά ή τα αρνητικά ονομαστικά επιτόκια και την άπλετη ρευστότητα που ακολούθησε μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Σε αυτό το περιβάλλον, η έρευνά μας δείχνει ότι τα family offices κάνουν μεγάλες αλλαγές για να διασφαλίσουν ότι έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα για την ανάπτυξη και την επιτυχία», σημειώνει ο Γιώργος Αθανασόπουλος, Head Global Family and Institutional Wealth και Co-Head Global Markets της UBS.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τέλος το πάρτι για τους κροίσους του Λονδίνου – Ποιοι Έλληνες είναι πιο πλούσιοι από τον βασιλιά
Ερευνα: Ποια είναι η ηλικία του μέσου… δισεκατομμυριούχου
Elon Musk: Είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News