Πάνω από τα 10 τρισ.δολάρια ο πλούτος της γενιάς της χιλιετίας
Παρά την πανδημία και τη συνεπακόλουθη ύφεση το 2020, οι νέοι της Αμερικής διπλασίασαν το ενεργητικό της στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ.
Είναι η πρώτη φορά που το ενεργητικό της λεγόμενης γενιάς της χιλιετίας έχει ξεπεράσει τα 10 τρισ.δολάρια. Ομως, η γενιά αυτή, ο μεγαλύτερος της οποίας κλείνει τώρα τα 40 έτη, έχει ένα τεράστιο χρέος πάνω της, με βάση τα στοιχεία για τον πλούτο των Αμερικανών στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020. Αναλυτής της Deutsche Bank αναφέρει ως συγκριτικό πλεονέκτημα για τους νέους σε σχέση με τους πλουσίους μεγαλύτερων ηλικιών είναι ότι οι τελευταίοι κατέχουν «σκληρό» ενεργητικό, όπως το real estate.
Η γενιά της χιλιετίας, η οποία γεννήθηκε ανάμεσα στο 1981 και 1996, έχει αυτή τη στιγμή συσσωρευμένο ένα χρέος της τάξης των 4,3 τρισ.δολαρίων συγκριτικά με το ενεργητικό τους των 10,3 τρισ.δολαρίων. Και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους οφείλεται σε καταναλωτικά δάνεια με υψηλότερα επιτόκια.
Ωστόσο, ο πλούτος τους αυξήθηκε πολύ γρήγορα. Στο διάστημα από το 2019 έως στο τρίτο τρίμηνο του 2020, ο καθαρός συνολικός πλούτος αυτών των Αμερικανών αυξήθηκε 21%, ενώ ο καθαρός πλούτος της λεγόμενης Γενιάς Χ (άτομα ηλικίας 40 έως 50 ετών) αυξήθηκε 8,5% και των λεγόμενων baby boomers (αυτών που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964) μόλις κατά 4,3%.
Τα άτομα της Γενιάς Χ διακρατούν ένα παθητικό της τάξης των 6 τρισ.δολαρίων έναντι ενεργητικού 37 δισ.δολαρίων, ενώ οι baby boomers έχουν χρέος 4,7 τρισ.δολαρίων επί συνόλου ενεργητικού 66,6 τρισ.δολαρίων. Επιπλέον, οι baby boomers διακρατούν καταναλωτικά δάνεια ύψους 958 δισ.δολαρίων συγκριτικά με τα αντίστοιχα των 1,6 τρισ.δολαρίων της γενιάς της χιλιετίας.
Στη μεγάλη αύξηση του πλούτου της γενιάς της χιλιετίας συνέβαλαν τα εντυπωσιακά κέρδη των μετοχών. Τα χρήματα που απεκόμισαν από τις μετοχές εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους, ξεπερνώντας τα 5,4 τρισ.δολάρια. Επίσης, στη διάρκεια του 2020, αυξήθηκε σημαντικά το ρευστό τους και οι καταθέσεις τους στις τράπεζες.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πλούτος των περισσότερων από τους νέους Αμερικανούς είναι αρκετά επισφαλής. Ερευνα της Φέντεραλ Ριζέρβ έδειξε ότι τα άτομα 40 ετών και κάτω έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να βρουν εργασία τους επόμενους τρεις μήνες – πρόκειται για τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα από κάθε άλλη φορά από το 2013.
Πηγή: Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News