Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 12:19
ΒUSINESS & FINANCE

SBB: Θα πωληθεί ολόκληρη ή τμηματικά

SBB: Θα πωληθεί ολόκληρη ή τμηματικά

Ο προβληματικός όμιλος SBB που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης στην αγορά ακινήτων της Σουηδίας ετοιμάζεται προς πώληση, μετά τη μεγάλη πτώση της τιμής μετοχής της. 

Η SBB, γνωστή ως Samhallsbyggnadsbolage i Norden, έχει ξεκινήσει μία στρατηγική επανεξέταση των δραστηριοτήτων της που αναμένεται να οδηγήσει σε πώληση είτε ολόκληρης της εταιρείας είτε σε τμήματα ή συγκεκριμένες κατηγορίες ενεργητικού της, μεταξύ άλλων στρατηγικών επιλογών, σύμφωνα με ανακοίνωση του δ.σ. της. Η έκδοση νέων μετοχών δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο πλάνο. 

Η τιμή μετοχής έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90% από το υψηλό του 2021. 

Η πώληση της εταιρείας θα σηματοδοτήσει μία σημαντική αλλαγή πλεύσης για τον διευθύνοντα σύμβουλο της SBB, Ilija Batljan, ο οποίος στα επτά χρόνια θητείας του δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο κοινωνικής στέγασης ύψους 13 δισ.δολαρίων καθώς και άλλα ακίνητα στη Σκανδιναβική αγορά. 

«Το δ.σ. πιστεύει ότι η μετοχική αξία της επιχείρησης είναι πολύ υψηλότερη από τη σημερινή κεφαλαιοποίηση της SBB. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές που μεγιστοποιιούν τη μετοχική αξία», αναφέρει ο Batljan. 

Equity Selloff | SBB shares have continued to plummet
 
 

Κομβικό σημείο είναι η αύξηση του χρέους, το οποίο μετά την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων εκτινάχθηκε στα 8 δισ.δολάρια και είναι πλέον μη βιώσιμο. Αντιμέτωπη τώρα με αιτήματα από επενδυτές και οίκους αξιολόγησης να μειώσει τη μόχλευση, η εταιρεία δεσμεύθηκε να πωλήσει ενεργητικό της αξίας 556 εκατ.δολαρίων για να στηρίξει τον ισολογισμό της.  

Ωστόσο, τώρα το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό για να στηρίξει τον ισολογισμό της. Αυτό το μήνα, η SBB έχασε το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους S&P και Fitch, σε μία κίνηση που προκάλεσε πανικό μεταξύ των επενδυτών και οδήγησε σε πτώση 40% της τιμής της μετοχής της. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αναβάλει την καταβολή μερίσματος και να ακυρώσει τα σχέδιά της για έκτακτη έκδοση μετοχών για να στηρίξει την ρευστότητά της. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News