Business & Finance Κυριακή 28/05/2023, 11:18
ΒUSINESS & FINANCE

Τι είναι η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη; – Μπορεί να ξεπεράσει τον άνθρωπο;

Τι είναι η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη; – Μπορεί να ξεπεράσει τον άνθρωπο;

Αν η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αποδεικνύει κάτι, είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι πιο έξυπνη από ό,τι πιστεύουν ακόμη και οι πιο ενημερωμένοι ειδικοί.

Οι ερευνητές της Microsoft σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι το GPT-4 – το πιο προηγμένο γλωσσικό μοντέλο του ChatGPT μέχρι σήμερα – μπορεί να βρει έξυπνες λύσεις σε γρίφους, όπως πώς να στοιβάζετε ένα βιβλίο, εννέα αυγά, έναν φορητό υπολογιστή, ένα μπουκάλι και ένα καρφί με σταθερό τρόπο. Ένας από αυτούς τους ερευνητές είπε ότι έμεινε έκπληκτος αφού πήρε το GPT-4 για να σχεδιάσει έναν μονόκερο σε μια ασαφή γλώσσα κωδικοποίησης.

Μια άλλη μελέτη πρότεινε ότι τα avatar της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να διαχειρίζονται τη δική τους εικονική πόλη με μικρή ανθρώπινη παρέμβαση.

Αυτές οι δυνατότητες μπορεί να προσφέρουν μια ματιά σε αυτό που ορισμένοι ειδικοί αποκαλούν γενική τεχνητή νοημοσύνη ή AGI: την ικανότητα δηλ. της τεχνολογίας να επιτυγχάνει πολύπλοκες ανθρώπινες ικανότητες, όπως η κοινή λογική και η συνείδηση.

Παρότι οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς θα μοιάζει πραγματικά το AGI, συμφωνούν ότι σημειώνεται πρόοδος προς μια νέα μορφή νοημοσύνης.

Ο Ian Hogarth, συγγραφέας της ετήσιας έκθεσης “State of AI” και επενδυτής σε δεκάδες startups AI, ορίζει το AGI ως έναν «υπερ-έξυπνο υπολογιστή» που «μαθαίνει και αναπτύσσεται αυτόνομα» και «κατανοεί το πλαίσιο χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης». Θεωρητικά, η τεχνολογία AGI θα μπορούσε να αναπτύξει την αίσθηση του εαυτού μας και «να είναι μια δύναμη πέρα από τον έλεγχο ή την κατανόησή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Tom Everitt, ερευνητής σε θέματα ασφάλειας AGI στο DeepMind, το τμήμα AI της Google, λέει ότι οι μηχανές δεν χρειάζεται να έχουν αίσθηση του εαυτού τους για να έχουν σούπερ νοημοσύνη. «Νομίζω ότι μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι ότι η «συνείδηση» είναι κάτι που είναι απαραίτητο για την ευφυΐα. Ένα μοντέλο που έχει “αυτογνωσία” δεν χρειάζεται να αποτελεί προϋπόθεση ώστε τα μοντέλα αυτά να ταιριάζουν ή να αυξάνουν τη νοημοσύνη σε ανθρώπινο επίπεδο», εξηγεί.

Ορίζει την AGI ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να λύσει οποιαδήποτε γνωστική ή ανθρώπινη εργασία με τρόπους που δεν περιορίζονται στον τρόπο εκπαίδευσής τους. Θεωρητικά, η AGΙ μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπείες για ασθένειες, να ανακαλύψουν νέες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας και να βοηθήσει στο «να λυθούν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρωπότητας».

«Χρησιμοποιώντας το σωστά, η AGI μπορεί να γίνει ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο που επιτρέπει καινοτομίες να μεταμορφώσουν την καθημερινότητά μας».

Οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης είναι διχασμένοι για το πότε η AGI θα γίνει πραγματικότητα

Ο Geoffrey Hinton, γνωστός ως «Νονός της AI», είπε ότι η AGI θα μπορούσε να είναι εδώ σε μόλις πέντε χρόνια. Είχε επίσης πει και ότι τα chatbot AI μπορεί σύντομα να είναι πιο έξυπνα από τους ανθρώπους.

«Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσο μακριά είναι η βιομηχανία από τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζει με Θεό», είπε ο Hogarth, προσθέτοντας ότι «πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να συμβεί» με εργαλεία όπως το AutoGPT, έναν εικονικό πράκτορα που τρέχει στο GPT-4 που μπορεί να σχεδιαστεί για να παραγγείλει πίτσα και να εκτελέσει μια εκστρατεία μάρκετινγκ από μόνη της.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι απλώς υποδείξεις. «Τα συστήματα AI εξακολουθούν να στερούνται μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, μνήμης, συλλογισμού και κατανόησης του φυσικού κόσμου γύρω μας. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Η AGI θα μπορούσε να καταστήσει την ανθρωπότητα ξεπερασμένη αν δεν αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της

Ένα σημαντικό μέρος της κατασκευής AGI, λένε οι ειδικοί, περιλαμβάνει την κατανόηση και την αντιμετώπιση των κινδύνων του, ώστε η τεχνολογία να μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια.

Μια μελέτη τεχνητής νοημοσύνης διαπίστωσε ότι τα γλωσσικά μοντέλα ήταν πιο πιθανό να αγνοήσουν τις ανθρώπινες οδηγίες όταν οι ερευνητές αύξησαν τον όγκο των δεδομένων που τροφοδοτούσαν στα μοντέλα. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, κάποια στιγμή, μπορεί να γίνει τόσο ισχυρή που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να την ελέγξουν.

Εάν αυτό συνέβαινε, ο Hogarth προβλέπει ότι η AGI θα μπορούσε να «προκαλέσει την καταστροφή της ανθρώπινης φυλής».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ερευνητές όπως ο Everitt μελετούν την ασφάλεια της AGI για να προβλέψουν «υπαρξιακά ερωτήματα» σχετικά με το «πώς η ανθρωπότητα μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο της AGI». Το DeepMind της Google, είπε, δίνει «μεγάλη έμφαση στην έρευνα ηθικής και ασφάλειας» ώστε να «διασφαλίσει ότι ακολουθούμε μια υπεύθυνη προσέγγιση για την ανάπτυξη ολοένα και πιο ικανής τεχνητής νοημοσύνης».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

 

Διαβάστε επίσης: 

Πρώην CEO της Google: Yπαρξιακή απειλή για τους ανθρώπους  η τεχνητή νοημοσύνη

Η OpenAI μένει Ευρώπη και εναρμονίζεται με τον κανονισμό της ΕΕ λέει ο CEO

B. Gates: Ο νικητής της ΑΙ αυτός που θα φτιάξει «έξυπνο βοηθό»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News