BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Σε πρώτο πλάνο μετά τις εκλογές οι τιτλοποιήσεις που εκκρεμούν

Τράπεζες: Σε πρώτο πλάνο μετά τις εκλογές οι τιτλοποιήσεις που εκκρεμούν

Η ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων που εκκρεμούν μέσω του «Ηρακλή» επανέρχεται ως προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα μετά τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να κλείσει ο κύκλος της εξυγίανσης των τραπεζών. Παράλληλα, αναμένεται να ανοίξει σταδιακά η συζήτηση για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες, που έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες ενόψει των εκλογών, αλλά και της αναταραχής που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η κατάρρευση της Credit Suisse.Ο τραπεζικός κλάδος έχει ανακάμψει από τα επίπεδα του Μαρτίου και όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι, υποστηριζόμενες από την άνοδο των επιτοκίων, οι τράπεζες έχουν μπει στον ενάρετο κύκλο της κερδοφορίας, αφήνοντας οριστικά πίσω τους τις ζημιογόνες χρήσεις. Η ολοκλήρωση των τριών τιτλοποιήσεων που απομένουν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του «Ηρακλή», αποτελεί τυπικό θέμα, αφού οι τράπεζες έχουν ήδη εγγράψει τη ζημία από τις προγραμματισμένες συναλλαγές και η απόφαση της Eurostat για τον μη υπολογισμό των εγγυήσεων του «Ηρακλή» στο δημόσιο χρέος, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίησή τους.

Στο μέτωπο της αποεπένδυσης, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει από μηδενική βάση καθώς οι κινήσεις που έχουν προηγηθεί, όπως το ενδιαφέρον των Αράβων για την Εθνική ή το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου για την Τράπεζα Πειραιώς, είτε έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις είτε έχουν ατονήσει. Εξαίρεση στην απραξία των τελευταίων μηνών αποτελεί η περίπτωση της Eurobank, που προωθεί εντός του έτους την επαναγορά των μετοχών που διαθέτει το ΤΧΣ (αντιστοιχούν στο 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου), κλείνοντας έτσι το κεφάλαιο της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών τους τελευταίους μήνες αποτυπώνει το θετικό κλίμα που υπάρχει για τον τραπεζικό κλάδο με συνεχείς αναβαθμίσεις των συστάσεων από τους διεθνείς οίκους, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών του κλάδου. Τη μεγαλύτερη άνοδο έχει καρπωθεί η Τράπεζα Πειραιώς με +32,08% άνοδο τον τελευταίο μήνα (κλείσιμο στα 2,8 ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 3,5 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με άνοδο +29,13% (κλείσιμο στα 6,122 ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 5,6 δισ. ευρώ), η Alpha Bank με άνοδο 18,88% (κλείσιμο στο 1,445 ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 3,4 δισ. ευρώ) και η Eurobank με +13,12% (κλείσιμο στο 1,539 ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 5,7 δισ. ευρώ).

Το ΤΧΣ ελέγχει το 40,4% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και με βάση τη στρατηγική αποεπένδυσης που έχει δημοσιοποιήσει στις αρχές του χρόνου, διακρίνει δύο βασικές μορφές διάθεσης μετοχών:

• Μέσω κεφαλαιαγοράς που περιλαμβάνει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης (accelerated book building, dribble out κ.ά.) ή συνδυασμό αυτών.

• Μέσω ιδιωτικής πώλησης, που ευνοεί τη διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών –άνω του 5%– ή την απευθείας διάθεση του συνόλου των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο σε μια τράπεζα.

Το Ταμείο μπορεί να εξετάσει και το ενδιαφέρον ή την προσφορά αυτόκλητου επενδυτή, αλλά σύμφωνα με όσα προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης, δεν θα προχωρήσει σε διμερή διαπραγμάτευση χωρίς να προηγηθεί ανταγωνιστική διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: 

Από το εξωτερικό το 8,6% της κερδοφορίας των τραπεζών

Τράπεζες: Στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο παίρνουν 8 στους 10 δανειολήπτες

Το μεγάλο «στοίχημα» των 8 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News