Business & Finance Σάββατο 27/05/2023, 20:03 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
BUSINESS & FINANCE

Μαγνήτης για επενδυτικά κεφάλαια η τεχνητή νοημοσύνη

Μαγνήτης για επενδυτικά κεφάλαια η τεχνητή νοημοσύνη

Φωτεινή εξαίρεση στην επενδυτική «δυσθυμία» που παρατηρείται τελευταία στον κλάδο των startups και των εταιρειών τεχνολογίας αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 να συγκεντρώνονται γύρω από αυτόν τον κλάδο.

Περίπου το 19% των επενδύσεων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως κατευθύνθηκε στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, όπως μεταδίδει το Crunchbase, με τα 10 δισ. δολ. της Microsoft προς το CHATGPT να κυριαρχούν στη σχετική λίστα. Αρκετοί εκτιμούν ότι είναι ίσως ο μόνος κλάδος που συγκεντρώνει τα βλέμματα και μάλλον δεν έχουν άδικο, αφού διανύουμε μια περίοδο όπου οι επενδύσεις των venture capital funds προς τις startups συρρικνώθηκαν δραματικά το πρώτο τρίμηνο, σχεδόν πάνω από 50% παγκοσμίως.

«Υπάρχει μια δυναμική τάση στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα σε αυτό που ονομάζουμε generative AI», αναφέρει στην «Κ» ο Αντώνης Ηλίας, εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο TECS Capital που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει επενδύσει σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες του κλάδου. «Eκτός από το να αναπτύσσεις ένα προϊόν που λύνει ένα πρόβλημα και βασίζεται σε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, σημασία έχει και το κατά πόσον αυτό το προϊόν βρίσκει τη θέση του στην αγορά», δηλώνει και προσθέτει πως «ο πήχυς γι’ αυτή την τεχνολογία έχει ανέβει ψηλά».

Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την τάση, με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί και μία από τις δημοφιλέστερες τεχνολογίες με τις οποίες «καταπιάνονται» οι ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα και με στοιχεία του Elevate Greece. Η δε πορεία τους ενίοτε ξεχωρίζει, όπως συνέβη με την Augmenta που εξαγοράστηκε έναντι 110 εκατ. δολ. από τη CNH Industrial, τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή τρακτέρ στον κόσμο. «Ενας από τους λόγους που εξαγοραστήκαμε από τη CNH Industrial είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην τεχνολογία μας. Το γεγονός δηλαδή ότι είδαν σε εμάς έναν πάροχο τεχνολογίας που μπορεί να κάνει πιο έξυπνα τα μηχανήματα», εξηγεί στην «Κ» ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, ένας από τους ιδρυτές της Augmenta που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτεχνολογίας.

Ο ίδιος μαζί με τον Γιώργο Βαρβαρέλη έχουν αναπτύξει ένα σύστημα με πολυφασματικές κάμερες που εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αντιλαμβάνεται τα σημεία που η καλλιέργεια χρειάζεται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα κ.λπ.).

Επειτα, το σύστημα αποφασίζει να ρίξει λίπασμα στην περιοχή εκείνη του χωραφιού που είναι απαραίτητο, στέλνοντας στη συνέχεια τα δεδομένα της υγείας της καλλιέργειας στην πλατφόρμα της Augmenta, όπου οπτικοποιούνται και παρουσιάζονται στους αγρότες υπό μορφήν χαρτών και στατιστικών.

«Εάν το σκεφτεί κανείς, στον δικό μας κλάδο οι παππούδες μας εφάρμοζαν ένα “πρώτο” είδος γεωργίας ακριβείας. Αυτό γιατί έκαναν όλες τις εργασίες με τα χέρια, μπορούσαν να εντοπίσουν ποιες ήταν οι ανάγκες του χωραφιού, τα προβλήματα κ.ά. Επειτα, όταν ήρθαν τα μηχανήματα, εκβιομηχανίστηκε ο κλάδος, αυξήθηκε η παραγωγικότητα, ωστόσο χάθηκε η πραγματική επαφή με τις ανάγκες του χωραφιού. Οπότε η ακρίβεια χάθηκε. Σήμερα ωστόσο έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα μηχανήματα δεν μπορούν να βελτιωθούν δραστικά, από την άλλη όμως είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεται κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στο χωράφι. Εδώ είναι που ταιριάζει η τεχνητή νοημοσύνη», εξηγεί.

Εκτός από τις ώριμες startups, στην Ελλάδα υπάρχουν και αυτές που θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους στον παγκόσμιο χάρτη, δοκιμάζοντας σε πρώτη φάση πιλοτικά το προϊόν τους. Η Moverse, που «σήκωσε» στις αρχές του έτους 300.000 ευρώ από το TECS Capital, είναι μία από αυτές. «Εμείς, μέσα από το λογισμικό που έχουμε αναπτύξει, στοχεύουμε στην ανθρώπινη κίνηση και στην ψηφιοποίησή της. Πρόκειται για το λεγόμενο motion capture, το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορες βιομηχανίες, από τον κινηματογράφο μέχρι και τα βιντεοπαιχνίδια», αναφέρει στην «Κ» ο Αργύρης Χατζητοφής, ένας εκ των ιδρυτών της που έχει κάνει διδακτορικό στην καταγραφή κίνησης (motion capture) και στην τεχνητή νοημοσύνη. «Πέρα από την καταγραφή, με τεχνητή νοημοσύνη, της ανθρώπινης κίνησης, το λογισμικό της Moverse στοχεύει στη δημιουργία νέων ανθρώπινων κινήσεων χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να τις καταγράψει», αναφέρει. Η λύση της Moverse εξοικονομεί πόρους, αφού παλαιότερα η καταγραφή της ανθρώπινης κίνησης απαιτούσε πολύ ακριβό εξοπλισμό. Επίσης, με το λογισμικό της η δημιουργία –από το μηδέν– ανθρώπινων κινήσεων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και από τον… καναπέ του σπιτιού. Ο ίδιος, μαζί με τους υπόλοιπους ιδρυτές της εταιρείας, ταξίδεψε πρόσφατα μέχρι τη διεθνή έκθεση Mobile World Congress στη Βαρκελώνη για να παρουσιάσει το προϊόν της. «Αυτή η τεχνολογία τραβάει τα βλέμματα κολοσσών. Αρκετοί μας προσέγγισαν δείχνοντας ενδιαφέρον προκειμένου να συζητήσουμε για την τεχνολογία μας. Τέτοια είναι η περίπτωση της Samsung, καθώς και άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας», λέει στην «Κ» ο κ. Χατζητοφής που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην έκθεση τεχνολογίας Beyond 2023 στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, το έναυσμα για να στηθεί η εταιρεία στις αρχές του 2023 δεν δόθηκε από το εκτόπισμα του CHATGPT, εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δώσει σε λίγα δευτερόλεπτα απαντήσεις σε πλήθος θεμάτων. «Γνωρίζαμε πόσο επαναστατική τεχνολογία είναι το generative AI, πριν φθάσει να γίνει γνωστό σε όλους το CHATGPT. Εμείς εντοπίσαμε ένα κενό στην τεχνολογία καταγραφής ανθρώπινης κίνησης και πιστέψαμε ότι θα ήταν καλό να εκσυγχρονίσουμε αυτή την τεχνολογία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης».

Η Ευρώπη όμως είναι αρκετά πίσω στην ανάπτυξη του κλάδου, όπως τονίζει ο Δημήτρης Κώττας, ιδρυτής της Lambda Automata, ελληνικής εταιρείας που έχει αναπτύξει, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ρομπότ για τη φύλαξη κρίσιμων υποδομών, ακτογραμμών και συνόρων. «Είμαστε πίσω στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, ενώ το νομικό πλαίσιο που προωθείται κινδυνεύει να γίνει εχθρικό για τον κλάδο. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι top εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης δεν αναπτύσσονται από ευρωπαϊκές, αλλά από κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες».

Διαβάστε επίσης: 

Ποια είναι η τουρκική startup που χρησιμοποιεί ΑΙ και αποτιμάται σχεδόν 2 δισ. δολάρια;

Τουρ στην Ευρώπη για τον δημιουργό του ChatGPT – Ψάχνει χώρα για καινούργια γραφεία

Ευρώπη vs Τεχνητής Νοημοσύνης: Προσεχώς οι πρώτες ρυθμίσεις στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News