Φυσικό αέριο: Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τιμών από το 2007
Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μέρος της ζήτηση για φυσικό αέριο μπορεί να έχει χαθεί οριστικά ή να έχει αντικατασταθεί
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδεύουν προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2007 με τη ζήτηση να μην επανέρχεται, καθώς η οικονομία δείχνει λίγα σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν κατά 4,7% την Παρασκευή και οδεύουν προς την 8η εβδομάδα απωλειών επεκτείνοντας τη φετινή βουτιά σε πάνω από 66%. Η δραματική εβδομαδιαία πτώση έρχεται στον απόηχο της προσπάθειας των βιομηχανιών να αυξήσουν την παραγωγή εν μέσω επίμονου πληθωρισμού και ενός ζοφερού οικονομικού σκηνικού.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μέρος της ζήτηση για φυσικό αέριο μπορεί να έχει χαθεί οριστικά ή να έχει αντικατασταθεί, αφού οι τιμές ρεκόρ του περασμένου έτους έπληξαν ιδιαίτερα τις βιομηχανίες. Τα μεγαλύτερα αποθέματα από το μέσο όρο σε φυσικό αέριο, ο ήπιος καιρός και η αφθονία υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν επίσης μειώσει τη ζήτηση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο πιο χαμηλά μπορούν να πέσουν οι τιμές, πριν οι παραγωγοί αρχίσουν να περιορίζουν την παραγωγή.
Οι traders εξετάζουν, επίσης, πώς η ανεπαρκής ζήτηση θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές ενόψει του χειμώνα. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην απορρόφηση του εφοδιασμού φυσικού αερίου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, εάν ο ρυθμός μεταφοράς παραμείνει αρκετά γρήγορος ώστε να ωθήσει τα αποθέματα της περιοχής πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Energy Aspects Ltd.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπέστη την πρώτη ύφεση από την έναρξη της πανδημίας τον χειμώνα. Παράλληλα, η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας επιβαρύνει επίσης τις τιμές, με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG της χώρας να απουσιάζουν αισθητά από την αγορά και να προσφέρονται ακόμη και να πουλήσουν αποστολές.
Το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφορά της Ευρώπης, διαπραγματευόταν κατά 0,4% λιγότερο ή 25,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τη χαμηλότερη τιμή του από τον Μάιο του 2021.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Διπλασιασμός των επενδύσεων – «Τρέχουν» οι ΑΠΕ
Κομισιόν: Υψηλή παραμένει η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News