Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 11:50
BUSINESS & FINANCE

Reuters: Για τους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη βγει από το «junk»

Τελειωμένη υπόθεση θεωρούν οι traders ομολόγων την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα

Reuters: Για τους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη βγει από το «junk»

Τελειωμένη υπόθεση θεωρούν οι traders ομολόγων την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, την οποία έχασε πάνω από μια δεκαετία πριν εν μέσω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα, η οποία αξιολογείται στην κατηγορία «junk» από τους τρεις μεγάλους επενδυτικούς οίκους, μετά το τέλος τους προγράμματος διάσωσης το 2018 έχει δουλέψει  για να κερδίσει πίσω την εύνοια των επενδυτών και να αποκτήσει την πολυπόθητη βαθμίδα – μια σφραγίδα για τη δημοσιονομική της αξιοπιστία.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία -ο καθαρός νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής- θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, αναλυτές σε τράπεζες που διαχειρίζονται το ελληνικό χρέος ανέφεραν ότι μετά την κατακόρυφη πτώση του κόστους δανεισμού αυτή την εβδομάδα, τα ομόλογα διαπραγματεύονται σαν να υπάγονταν στην επενδυτική βαθμίδα.

Η σύγκριση με την Ιταλία και το spread με τα γερμανικά ομόλογα

Το Reuters φέρνει για παράδειγμα την Ιταλία, η οποία έχει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται γύρω στο 3,9% περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από τα ιταλικά και με το μεγαλύτερο discount από το 1999, σύμφωνα με το Refinitiv data. «Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση (αξιολόγησης) τιμολογείται ήδη. Δεν περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη κίνηση μετά την αναβάθμιση», δήλωσε ο Jean-Christophe Machado, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της BNP Paribas, αναφερόμενος στο spread Ελλάδας-Γερμανίας. 

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν σχεδόν 15 μονάδες βάσης (bps) μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων – που αντανακλά το ασφάλιστρο κινδύνου τους – βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.

Η Ελλάδα έχει αξιολογήσεις BB+ από τις S&P Global και Fitch και βαθμολογία Ba3 από τη Moody’s. Από τότε που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά, έχει μειώσει το δημόσιο χρέος της, που ήταν σε ρεκόρ και η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος και τον επόμενο χρόνο. Η επιστροφή στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα θα ήταν κάτι παραπάνω από συμβολική για τη χώρα, παρατηρεί το Reuters. Θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για δείκτες κρατικών ομολόγων, προσελκύοντας σταθερή ζήτηση από μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή παγκόσμιων επενδυτών.

Μια πρώτη αναβάθμιση θα μπορούσε να έρθει ήδη από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Reuters, όταν η S&P Global Ratings πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας. Όταν έδωσε θετικές προοπτικές τον Απρίλιο, είπε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του επόμενου έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ.

Η JPMorgan, η οποία βλέπει «μεγάλη πιθανότητα» η Ελλάδα να επιτύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024, αναμένει ότι το spread με τα γερμανικά ομόλογα θα βρίσκεται στις 165 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2024, περίπου 20 μονάδες υψηλότερη από τώρα.

O Machado της BNP Paribas αναμένει ότι το spread της Ελλάδας θα είναι μεταξύ 125 και 180 μ.β. με τη Γερμανία, αφότου λάβει επενδυτική βαθμίδα και συμπεριληφθεί στους δείκτες, σε σύγκριση με περίπου 140 μ.β. αυτή τη στιγμή.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Sean Kou, αναμένει επίσης μικρό αντίκτυπο από μια αναβάθμιση της S&P Global τον Οκτώβριο, υπενθυμίζοντας το τι συνέβη με την Πορτογαλία το 2017. Οι αποδόσεις στα ομόλογα της Πορτογαλίας μειώθηκαν απότομα μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings το 2017, αλλά η απόφαση αυτή είχε αιφνιδιάσει τις αγορές καθώς ο οίκος αξιολόγησης πέρασε απευθείας από την αξιολόγηση BB+ και τη σταθερή προοπτική, αντί να ορίσει πρώτα μια θετική προοπτική – όπως ισχύει επί του παρόντος με την Ελλάδα.

«Ένας λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι έχει ήδη τιμολογηθεί η αναβάθμιση, είναι επειδή τώρα σχεδόν όλοι το περιμένουν», είπε ο Kou.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Σχεδόν βέβαιη η επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου ή 1 Δεκεμβρίου

Δημοσιονομικό «μαξιλάρι» 3 δισ. ευρώ στο τετράμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News