CNBC: Πώς από προβληματικό παιδί η Ελλάδα έγινε μεταρρυθμιστικό πρότυπο
Στην έκρηξη κερδών που καταγράφηκε τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την απροσδόκτα συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο CNBC
Στην έκρηξη κερδών που καταγράφηκε τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την απροσδόκητα συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε κατά περίπου 7% την επομένη των εκλογών, παρά την απαισιοδοξία στις διεθνείς αγορές.
Ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, αποδίδει την άνοδο αυτή εν μέρει στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι «μικρή και ρηχή» και οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την πιθανότητα για έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αστάθεια, όπως Τα κέρδη του δείκτη ανέρχονται σε περίπου 30% το 2023 μέχρι τώρα και πάνω από 40% από τον περασμένο χρόνο, ενώ διαπραγματεύεται σε επίπεδα τα οποία είχε να δει σχεδόν μια δεκαετία, κάτι που εξηγείται περισσότερο από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα από οτι σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, δηλώνει ο κ. Λαγαριάς. «Η υπάρχουσα κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις», είπε, και οι επενδυτές αναμένουν τώρα τη σταθερότητα που λογικά θα επέλθει από την άνετη πλειοψηφία της.
Πώς άλλαξε η εικόνα της Ελλάδας
Αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους η Νέα Δημοκρατία διαμόρφωσε αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2019, οι οικονομολόγοι και αναλυτές στο CNBC ανέφεραν τους εξής:
Ο πρώτος ήταν να γίνουν σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση των απαρχαιωμένων γραφειοκρατικών συστημάτων της Ελλάδας σε τομείς όπως η φορολογία, η επιτάχυνση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Την προσοχή των επενδυτών τράβηξαν και πολλές οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης: η αποπληρωμή νωρίτερα του χρέους στο ΔΝΤ, ο διαρκώς μειώμενος λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, η συνεχής αύξηση της απασχόλησης και οι υψηλότερες καταθέσεις, η αυξημένη κατανάλωση και η άυξηση των εταιρικών εσόδων. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Τις εξελίξεις αυτές επισήμανε ο Κώστας Κονδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων στην Piraeus Asset Management, ο οποίος είπε ότι «η επιτυχής εφαρμογή μακροοικονομικής πολιτικής με μια εντυπωσιακή στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής» προσέλκυσε την προσοχή των διεθνών επενδυτών και μείωσε την αντίληψη κινδύνου για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Πρόσθεσε ότι βασικό κατόρθωμα της σημερινής κυβέρνησης είναι η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος μέσω της αυξημένης είσπραξης εσόδων, εκπληρώνοντας έναν μακροχρόνιο στόχο των προκατόχων της.
Ο κ. Κοντάκης σημείωσε ότι, μαζί με τα ποσοστιαία κέρδη, ο μέσος ημερήσιος όγκος στο χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 38,7% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας απόδοση ξένων επενδυτών. «Λάβετε υπόψη ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να βρίσκονται σε discount 30% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και υγιή κέρδη και ελεύθερες ταμειακές ροές. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν μάθει πολλά μετά από μια δεκαετία κρίσης», επισήμανε. Το επόμενο βήμα, αν και δυνητικά δεν είναι επικείμενο, θα είναι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από Αναδυόμενη αγορά σε Αναπτυγμένη, πρόσθεσε — αν και χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης διασποράς και την προσέλκυση μεγαλύτερων όγκων και μεγαλύτερων εταιρειών.
Οχι πια το «προβληματικό παιδί»
Ο Γιώργος Λαγαριάς της Mazars είπε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία πέτυχε να αλλάξει την αντίληψη που είχαν για την Ελλάδα στο εξωτερικό, παρά τους αντίθετους ανέμους της πανδημίας και τα σοβαρά προβλήματα που επιμένουν, όπως η κρίση του κόστους ζωής και το μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Η Ελλάδα δεν είναι πια το προβληματικό παιδί, ακριβώς το αντίθετο. Κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας από προβληματικό παιδιί σε πρότυπο μεταρρυθμίσεων», είπε.
Εκτός από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση αύξησε το γεωπολιτικό ανάστημα της Ελλάδας, είπε ο Λαγαριάς. Αυτό περιλαμβάνει τη θέση της ως σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η γειτονική Τουρκία συγκρούστηκε με το μπλοκ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η ενίσχυση των διπλωματικών συμμαχιών μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, όταν οι χώρες προσπαθούν να μετατοπίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού προς τους συμμάχους τους, πρόσθεσε ο Λαγαριάς.
Εάν εξασφαλίσει την επανεκλογή του, ο Μητσοτάκης πιθανότατα θα συνεχίσει μια παρόμοια ατζέντα, δήλωσε ο Paolo Pizzoli , ανώτερος οικονομολόγος στην ING Bank. Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης πιθανό να είναι θετική για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ιδιαίτερα την ώρα που τα πακέτα στήριξης της πανδημίας και της ενέργειας λήγουν.
Ο τουρισμός θα λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμος κινητήρας ανάπτυξης, αλλά ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα πλήξει την ιδιωτική κατανάλωση και τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να επηρεάσουν τον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, προειδοποίησε ο Pizzoli.
Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τα κέρδη στο χρηματιστήριο «θα αποδειχθούν βιώσιμα μόνο εάν η ελληνική οικονομική ανάπτυξη δεν απογοητεύσει», είπε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Υψηλά πλεονάσματα, βιώσιμο το χρέος – Οι συστάσεις
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News