Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 14:06
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Υψηλά πλεονάσματα, βιώσιμο το χρέος – Οι συστάσεις

Κομισιόν: Υψηλά πλεονάσματα, βιώσιμο το χρέος – Οι συστάσεις

Παρά τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022, αλλά αναμένεται να επιβραδύνει το 2023 και το 2024, αντανακλώντας τη σύσφιγξη των συνθηκών σε νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, σημειώνει η Κομισιόν στην 2η αξιολόγησή της μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Η ανάπτυξη αναμένεται στο 2,4% το 2023 και στο 1,9% το 2024.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν διαπιστώνει σημαντική βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, με το πρωτογενές ισοζύγιο να εμφανίζει πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια. Παρά τα μεγάλα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις με φόντο την ενεργειακή κρίση, το 2022 εμφανίστηκε πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,1% του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να αναμένεται πλεόνασμα 1,9% το 2023 και 2,5% το 2024. Όπως σημειώνει, τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία καταργούνται σταδιακά και το δημοσιονομικό κόστος των ενεργειακών μέτρων είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Η Κομισιόν διαπιστώνει περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στην προώθηση της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, στην πορεία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης αλλά και στην πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων.

Κατά τα άλλα, η Κομισιόν τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στον χρηματοοικονομικό κλάδο έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος.

Και ενώ διαπιστώνει ότι οι καθυστερήσεις στις συντάξεις έχουν σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί, ο στόχος για τις άλλες ληξιπρόθεσμες  οφειλές του Δημοσίου έχει χαθεί, με την Κομισιόν να διαπιστώνει αντιστάσεις ειδικά στο πεδίο της υγείας. 

Το χρέος χαρακτηρίζεται βιώσιμο. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και χαμηλούς κινδύνους μακροπρόθεσμα. Το κεντρικό σενάριο της Κομισιόν εκτιμά ότι η θετική τάση του χρέους θα συνεχιστεί, με αυτό να πέφτει στο 126,1% του ΑΕΠ το 2033. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό απόθεμα διαθεσίμων, ενώ σημειώνει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση βελτιώνεται. 

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Σταϊκούρας για 2η αξιολόγηση: Η Κομισιόν βλέπει βελτίωση των δημοσιονομικών εξελίξεων

Συστάσεις Κομισιόν: Κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης

Οι συστάσεις της ΕΕ: Επιστροφή σε δημοσιονομική πειθαρχία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News