Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 10:22
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: 5 μεγάλες τράπεζες κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για τα κρατικά ομόλογα

Citi, Deutsche Bank, HSBC, Morgan Stanley και Royal Bank of Canada (RBC) κατηγορούνται για καταπάτηση των κανόνων ανταγωνισμού

Βρετανία: 5 μεγάλες τράπεζες κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για τα κρατικά ομόλογα

Πέντε μεγάλες τράπεζες κατηγορούνται ότι συνωμότησαν ανταλλάσσοντας ευαίσθητες πληροφορίες για ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε η αρχή ανταγωνισμού και ρύθμισης των αγορών της Βρετανίας (CMA) στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για βαριά πρόστιμα για ορισμένα από αυτά τα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Citi, Deutsche Bank, HSBC, Morgan Stanley και Royal Bank of Canada (RBC) και οι κατηγορίες για καταπάτηση των κανόνων ανταγωνισμού αφορούν στην περίοδο από το 2009 έως το 2013.

Στην Deutsche Bank δεν θα επιβληθεί πρόστιμο και οποιαδήποτε ποινή λάβει η Citi θα μειωθεί αφού οι δύο τράπεζες παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους, ανέφερε η CMA.

Ωστόσο, η HSBC, η Morgan Stanley και η Royal Bank of Canada δεν έχουν παραδεχτεί καμία αδικοπραγία. Σε αυτό το στάδιο, δεν πρέπει να υποτεθεί ότι κάποια από τις τράπεζες έχει παραβιάσει το νόμο. Οι κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν μόλις καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα η ρυθμιστική αρχή.

Η υπόθεση σχετίζεται με έναν μικρό αριθμό επενδυτών και συνδέονται με την αγορά και πώληση βρετανικών κρατικών ομολόγων, με πληροφορίες για την τιμολόγηση και άλλες πλευρές των συναλλαγματικών τους δραστηριοτήτων.

Η βρετανική εποπτική αρχή ερευνά τους ισχυρισμούς από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά την έρευνα τον Νοέμβριο του 2018, αλλά δημοσίως αποκάλυψε ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή των τραπεζών.

«Η Morgan Stanley συνεργάστηκε πλήρως με την CMA κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας και θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση. «Ωστόσο, διαφωνούμε με τους προσωρινούς ισχυρισμούς της CMA και σκοπεύουμε να τους αμφισβητήσουμε».

Οι άλλες τέσσερις τράπεζες δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News