UniCredit για εκλογές: Πιθανή αλλαγή status quo – Οι προοπτικές της οικονομίας
«Εποικοδομητική» δηλώνει η UniCredit για τις προοπτικές της Ελλάδας, παρότι προειδοποιεί ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν αναμένεται να βγάλουν κυβέρνηση. Ο ιταλικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η όποια αλλαγή στο πολιτικό status quo δεν θα φέρει σημαντικές αποκλίσεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όπως σημειώνει η UniCredit, η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει υποστηρικτές, κυρίως προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ από τις προηγούμενες εκλογές του 2019. Όμως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα έχει ανακτήσει μέρος του εδάφους που έχασε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τώρα προηγείται με 36% στην πρόθεση ψήφου, 7 μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να έρχεται τρίτο, στο 10%.
Σημειώνοντας ότι ο εκλογικός νόμος καθιστά πολύ απίθανη την νίκη ενός κόμματος με αρκετά μεγάλη διαφορά ώστε να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία, ο οίκος «ζυγίζει» τα σενάρια για τις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουλίου. Παρά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που ευνοεί το πρώτο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία ενδέχεται και πάλι να χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ. Μια συμφωνία για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από τη UniCredit πολιτικά εφικτή, αλλά λιγότερο πιθανή, ενώ ο οίκος αποκλείει μια συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ιδεολογικών διαφορών.
«Δεν πιστεύουμε ότι η όποια αλλαγή στο status quo, όπως θα ήταν μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα οδηγούσε σε μία απόκλιση από τη σημερινή δημοσιονομική πειθαρχία και τη δέσμευση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τονίζουν οι αναλυτές.
Για αυτό και δηλώνουν εποικοδομητικοί απέναντι στην Ελλάδα, με τις προβλέψεις τους για την οικονομία να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,4% φέτος και 1,5% το 2024, με τον πληθωρισμό στο 6% και 2,8% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι και η ING έχει επισημάνει με τελευταία ανάλυσή της ότι ο κίνδυνος να μην βγει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και να χρειαστεί μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, τον Ιούλιο, δεν ανησυχεί τις αγορές. Με τη στήριξη του καλού οικονομικού περιβάλλοντος και της βελτιωμένης δημοσιονομικής εικόνας, καθώς η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει συρρικνωθεί στις 160 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνει ο οικονομολόγος του επενδυτικού οίκου, Paolo Pizzoli.
Από την πλευρά της, η Societe Generale, σημειώνει πάντως ότι ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Διαβάστε επίσης:
ING: Γιατί οι αγορές δεν φοβούνται τις επαναληπτικές εκλογές
Societe General: Όχι επενδυτική βαθμίδα από Fitch στις 9 Ιουνίου – Εμπόδιο οι εκλογές
BNP Paribas: Η Ελλάδα δρέπει καρπούς – Πώς «γύρισαν» τα δημόσια οικονομικά
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News