Business & Finance Κυριακή 9/07/2023, 15:32
BUSINESS & FINANCE

Γιατί οι υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, θέλουν να βγάζουν συνεχώς παραπάνω χρήματα;

Γιατί οι υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, θέλουν να βγάζουν συνεχώς παραπάνω χρήματα;

Το περασμένο έτος, ο Sam, έβγαλε περίπου 200.000 δολάρια, συν ένα μπόνους 100.000 δολαρίων, μέσω της δουλειάς του, στον χρηματοοικονομικό κλάδο, σε μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο 34χρονος ζει στη Νέα Υόρκη, όπου το μέσο εισόδημα του νοικοκυριού κυμαίνεται γύρω στα 70.000 δολάρια. Το διαμέρισμά του βρίσκεται στη γειτονιά Tribeca του Μανχάταν, μία από τις πιο ακριβές περιοχές της πόλης. Ο ίδιος κάνει ταξίδια με φίλους πολλές φορές το χρόνο, τρώει σε εστιατόρια πολλές φορές την εβδομάδα και ταυτόχρονα, καταφέρνει να εξοικονομήσει μέρος του μηνιαίου μισθού του.

Κατά τη δική του ομολογία, ο μισθός του είναι «υψηλός». Αλλά για τον Sam, του οποίου το επίθετο αποκρύπτεται για την προστασία της εργασιακής του ασφάλειας, αυτό δεν είναι αρκετό. 

«Καταλαβαίνω ότι –σε σχέση με ολόκληρη τη χώρα– ανήκω προφανώς στο υψηλότερο επίπεδο εισοδήματος και εκτιμώ ότι είμαι πολύ προνομιούχος. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορώ δεχτώ ότι μελλοντικά δεν θα βγάζω περισσότερα, από ότι τώρα», εξηγεί στο BBC. «Φαντάζομαι ότι είναι απλώς η ανθρώπινη φύση».

Οι εργοδότες αυξάνουν τους μισθούς εν μέσω των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της δύσκολης αγοράς εργασίας. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς μπορεί να μην είναι ποτέ αρκετές για να ικανοποιήσουν κάποιους εργαζομένους, ειδικά εκείνους σε θέσεις εργασίας με γνώσεις, που θέλουν απλώς να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Πράγματι, οι ακαδημαϊκοί τονίζουν ότι πολλοί άνθρωποι που κερδίζουν ήδη περισσότερα από το μέσο όρο, είναι απίθανο να νιώσουν κάποτε πλήρως ικανοποιημένοι, με τα χρήματα που βγάζουν.

Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι

Μια εξήγηση για το γιατί άτομα όπως ο Sam δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένα με το συγκριτικά υψηλό επίπεδο αμοιβής που παίρνει αυτή τη στιγμή, είναι ότι οι άνθρωποι είναι εγγενώς εξαρτημένοι να συγκρίνονται με τους άλλους. Και αυτοί οι άλλοι ανήκουν συνήθως σε μια μικρή επιλεγμένη ομάδα με την οποία αλληλεπιδρούν καθημερινά.

«Συγκρίνουμε τους εαυτούς μας μόνο με την άμεση ομάδα αναφοράς μας, όχι με τον ευρύτερο πληθυσμό. Έτσι, ακριβώς επειδή κάποιος μπορεί να είναι στο 1% των κερδισμένων, αν όλοι οι στενοί του φίλοι ή συνάδελφοί του βρίσκονται στο ίδιο εισοδηματικό κλιμάκιο με αυτόν, θα συγκρίνει τον πλούτο του μόνο με αυτά τα άτομα», εξηγεί η Danna Greenberg, καθηγήτρια οργανωτικής συμπεριφοράς στο Babson College στη Μασαχουσέτη. «Σε αυτήν την ομάδα σύγκρισης, υπάρχει πάντα κάποιος που έχει και κερδίζει περισσότερα και αυτό οδηγεί ένα άτομο να αισθάνεται την ανάγκη να κερδίσει εξίσου περισσότερα».

Η Greenberg λέει ότι ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο, είναι ο εγωισμός. «Πολλά άτομα, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες, εξισώνουν τα κέρδη τους ως ενδεικτικά της αυτοεκτίμησής τους και της αξίας τους», σημειώνει. «Αν ο κύκλος σας αποτελείται μόνο από άτομα με υψηλό εισόδημα, τότε αισθάνεστε λιγότερο σημαντικός ανάμεσα στους άλλους, αν κερδίζετε λιγότερα. Ο εγωισμός κάποιου θα τον οδηγήσει στην επιθυμία να είναι ίσος ή καλύτερος από τους συνομηλίκους του, κάτι που θα οδηγήσει στην ανάγκη του να κερδίζει περισσότερα».

Ο Sam συμφωνεί. «Όταν κάνω παρέα με ανθρώπους με τους οποίους πήγα στο γυμνάσιο, οι οποίοι γενικά εργάζονται σε δουλειές που πληρώνουν λιγότερο από τη δική μου, σίγουρα αισθάνομαι καλύτερα με τον μισθό μου», εξηγεί. «Αλλά μόλις επιστρέψω στη δουλειά, αυτό αλλάζει».

Επιπλέον προσθέτει ότι σε μεγάλο βαθμό, πιστεύει ότι ο λόγος για τον οποίο θέλει πάντα να βγάζει περισσότερα είναι το ότι τείνει να θεωρεί το μισθό του ως άμεσο δείκτη προσωπικής επιτυχίας. «Νομίζω ότι πιστεύω ότι όσο περισσότερο προχωράς στην καριέρα σου, τόσο περισσότερο επιτυχημένος είσαι και εξισώνω την εξέλιξη με την αύξηση του μισθού.»

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς μπορούν να αυξηθούν (πραγματικά) οι μισθοί

Τα 226 εκατ. δολ. έφθασαν το 2022 οι απολαβές του CEO της Google

Έρευνα: 1 στους 3 θα παραιτούνταν για να δουλέψει σε θέση με 4ήμερη εργασία 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News