BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Ο Ερντογάν κερδίζει – Η οικονομία θα πληρώσει το τίμημα

Capital Economics: Ο Ερντογάν κερδίζει – Η οικονομία θα πληρώσει το τίμημα

Καθώς οι ελπίδες για νίκη της αντιπολίτευσης και επιστροφή στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές στην Τουρκία εξανεμίζονται, η Capital Economics προειδοποιεί για τον πραγματικό κίνδυνο η νίκη του Ερντογάν να φέρει μακροοικονομική αστάθεια, την απειλή μιας σοβαρής νομισματικής κρίσης, με παράλληλους τριγμούς στον τραπεζικό κλάδο και τα κρατικά ομόλογα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Economics, ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί ακόμα να νικήσει, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές και μία επικράτηση του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών φαίνεται το πιθανότερο σενάριο.

Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα σημαδευτούν από μεγάλη αβεβαιότητα. Ενθαρρυμένος από τις επιδόσεις του στην κάλπη, ο Ερντογάν ενδέχεται να επιστρέψει στην προεκλογική ατζέντα του με πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να κάνει ό,τι μπορεί με τους περιορισμούς της στο συνάλλαγμα και τις παρεμβάσεις της στην αγορά για την τουρκική λίρα.

Εν όψει μίας ακόμα 5ετίας Ερντογάν, η Capital Economics σημειώνει ότι οι επενδυτές «φλέρταραν»  με την ιδέα μιας νίκης της αντιπολίτευσης, που θα σήμαινε επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία και μια πιο αξιόπιστη δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Τουρκίας με τον πληθωρισμό. Όμως αυτές οι ελπίδες εξανεμίστηκαν και οι αγορές της Τουρκίας αντέδρασαν αρνητικά.

Οι αποδόσεις των δολαριακών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν, το χρηματιστήριο σημείωσε πτώση 6%, οι μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών υποχώρησαν 10% και η λίρα σημείωσε πτώση 0,5% έναντι του  δολαρίου.

Η επόμενη ημέρα για την οικονομία

Σύμφωνα με την Capital Economics, η Τουρκία αντιμετωπίζει τώρα έναν πολύ υψηλό κίνδυνο αύξησης της μακροοικονομικής αστάθειας. Μία ακόμα νίκη Ερντογάν θα φέρει μία από τα ίδια: Συνέχιση της πολιτικής των πολύ χαμηλών επιτοκίων, περιοριστικούς ελέγχους στο συνάλλαγμα και υψηλό πληθωρισμό.

Το πλαίσιο πολιτικής με τη σημερινή μορφή του στέκεται σε πολύ αδύναμα θεμέλια και συνεχίζεται με «δανεικό χρόνο», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. Η Τουρκία δυσκολεύεται να προσελκύσει ροές ιδιωτικών κεφαλαίων και οι πωλήσεις αποθεματικών χρηματοδότησαν το 60% από το ύψους 24 δισ. δολαρίων έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, ο αυστηρός έλεγχος της λίρας έχει αφήσει το νόμισμα υπερτιμημένο και τον τραπεζικό κλάδο να «πνίγεται» από τις διάφορες ρυθμίσεις. Επομένως, η Capital Economics εκτιμά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει μετά την 28η Μαΐου.

Ο οίκος τονίζει ότι θα χρειαστεί ένας γρηγορότερος ρυθμός πτώσης της λίρας μετά τις εκλογές, με χαλάρωση του ελέγχου των αρχών επί του νομίσματος. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος ότι οι τουρκικές αρχές θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν την ίδια πολιτική,  που προκαλεί στρεβλώσεις, για όσο μπορούν περισσότερο.

Αυτό θα χρειαστεί, πιθανότατα, περισσότερη χρηματοδότηση από τον Κόλπο, αυστηρότερη εποπτεία στο συνάλλαγμα και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, με το ακραίο σενάριο να οδηγεί σε αυστηρά capital controls. Τελικά, όμως, αυτό θα αποδειχθεί μάταιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας πιο απότομης υποτίμησης της λίρας και μιας σοβαρής νομισματικής κρίσης.

Μία απότομη και αποσταθεροποιητική πτώση της λίρας θα μπορούσε να καταλήξει σε ταυτόχρονες κρίσεις σε τράπεζες και κρατικό χρέος, προειδοποιεί η Capital Economics.

Εάν βγουν στην επιφάνεια οι απώλειες στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα νομίσματα, το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων σε λίρα θα άφηνε ένα μεγάλο λογαριασμό για την κυβέρνηση, σε μια ενδεχόμενη βουτιά του νομίσματος. «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη οικονομική κρίση και μια κατάρρευση του ΑΕΠ», καταλήγει ο οίκος. 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Το εκλογικό αποτέλεσμα τρομάζει αγορές και επενδυτές

Τουρκία: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών για τη λίρα

Eurasia Group: Στο 70-80% εκτινάσσονται οι πιθανότητες νίκης του Ερντογάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News