Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Πρώτη επαναγορά ομολόγων μετά από δεκαετίες

ΗΠΑ: Πρώτη επαναγορά ομολόγων μετά από δεκαετίες

Σε μία εντελώς απρόβλεπτη κίνηση, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ορισμένων υπό διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την ρευστότητα στη μεγαλύτερη ομολογιακή αγορά του πλανήτη. 

Το υπουργείο γνωστοποίησε ότι θα αρχίσει «τακτικές και προβλέψιμες» αγορές κρατικών ομολογων κάποια στιγμή το 2024 στο πρώτο πρόγραμμα επαναγοράς που οργανώνει από το 2000.

Οι περισσότεροι dealers δεν ανέμεναν μία τέτοια απόφαση τόσο σύντομα, εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων μεταξύ των αξιωματούχων και των συμμετεχόντων της αγοράς για τον τρόπο με τον οποίο θα είναι διαρθρωμένο το πρόγραμμα. 

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, το νέο σχέδιο δεν πρόκειται να επηρεάσει τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Το υπουργείο ξεκίνησε την προηγούμενη πρωτοβουλία ως ένα μέσο για να αποσύρει από την αγορά ορισμένα υπό διαπραγμάτευση, υψηλότερου επιτοκίου χρεόγραφα καθώς απολαμβάνει μία ιστορική περίοδο στη διάρκεια της οποίας τα φορολογικά έσοδα ξεπερνούν τις δαπάνες. 

Σήμερα, η ομοσπονδιακή αμερικανική κυβέρνηση παρουσιάζει μεγάλα ελλείμματα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες προκλήσεις στην τεράστια αγορά κρατικών ομολόγων αξίας 24 τρισ.δολαρίων των ΗΠΑ. Μία από αυτές, οι ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και οι οποίες απαίτησαν από τις τράπεζες να βάζουν στην άκρη κεφάλαιο έναντι κρατικών ομολόγων. 

Ευάλωτη αγορά

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι απαιτήσεις αυτές έχουν καταστήσει την αγορά ευάλωτη σε έλλειψη ρευστότητας, ειδικά για τα κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας τα οποία δεν αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς. 

Μία από τις δύο βασικές πτυχές του νέου προγράμματος επαναγοράς είναι να ενισχύσει την ρευστότητα, μέσω της αγοράς παλαιότερων υπό διαπραγμάτευση τίτλων και πώληση περισσότερων κρατικών ομολόγων αναφοράς. 

Ο δεύτερος βασικός στόχος θα είναι η «διαχείριση της ρευστότητας». Η Επιτροπή Συμβούλων για το Δανεισμό (TBAC) – πάνελ επενδυτών, dealers και άλλων συμμετεχόντων της αγοράς που συμβουλεύουν το υπουργείο Οικονομικών – έχει επιστήσει την προσοχή ότι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων μπορεί να παρουσιάσουν μεταβλητότητα. 

Ένα πρόγραμμα επαναγοράς θα μπορούσε να προσφέρει στο υπουργείο Οικονομικών την επιλογή να ομαλοποιήσει τις εκδόσεις εντόκων, χρησιμοποιώντας παράλληλα μεγάλες εισροές ρευστού για επαναγορές. 

«Οι διαδικασίες θα μοιραστούν σε δύο κατηγορίες: υποστήριξη ρευστότητας για τίτλους μακροπρόθεσμου ορίζοντα (διάρκειας μεγαλύτερης του ενός έτους) και διαχείριση ρευστού για ομόλογα διάρκειας έως δύο ετών», όπως ανέφερε ο Στήβεν Ζενγκ της Deutsche Bank. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News