Ανατιμήσεων συνέχεια στα τρόφιμα – Σήμερα τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό Απριλίου
Μεγαλύτερες είναι οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα σε αυγά και βούτυρο, ενώ κοντά στα επίπεδα της Ευρωζώνης κυμάνθηκαν οι αυξήσεις στο γάλα και στα τυριά.
«Η κερδοφορία στην Ευρώπη δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Επομένως το υπόλοιπο 20% των ανατιμήσεων που εφαρμόζονται είναι σημαντικό». Με αυτά τα λόγια ο Λούκα Ζαραμέλα, οικονομικός διευθυντής της Mondelez International, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου προανήγγειλε ουσιαστικά συνέχιση των ανατιμήσεων στα προϊόντα του πολυεθνικού κολοσσού των γλυκών και αλμυρών σνακς και την τρέχουσα χρονιά. Την ίδια ημέρα, στις 27 Απριλίου, η Unilever, επίσης κατά τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2023 προανήγγειλε επίσης συνέχιση των ανατιμήσεων το 2023, με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Graeme Pitkethly να επισημαίνει ότι οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες μάλλον έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους. Σήμερα, πάντως, η Eurostat ανακοινώνει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό του Απριλίου, εκτιμήσεις που αναμένεται να δείχνουν ότι για έναν ακόμη μήνα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διατηρείται σε σημαντικά υψηλά επίπεδα.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την Ελλάδα, όπου μάλιστα οι τιμές σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και τα κρέατα, έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάρτιο του 2023 ήταν στην Ελλάδα 14,1% έναντι 17,9% στην Ευρωζώνη. Τον Μάρτιο του 2023 οι τιμές στο ψωμί στην Ελλάδα ήταν αυξημένες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν κατά 22,8% έναντι 17% στην Ευρωζώνη, ενώ συνολικά στα κρέατα οι τιμές στην Ελλάδα είχαν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 19,9% έναντι 15% στην Ευρωζώνη. Η απόκλιση είναι σημαντική σε όλα τα είδη κρέατος, με εξαίρεση τα πουλερικά, λόγω ίσως της μεγάλης αυτάρκειας της Ελλάδας στην κατηγορία αυτή. Οι τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 21,4% έναντι 11,7% στην Ευρωζώνη, του χοιρινού κρέατος κατά 21,8% έναντι 16,3% στην Ευρωζώνη, ενώ στο αρνί και στο κατσίκι, είδη στα οποία επίσης είναι αυτάρκης η Ελλάδα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 21,7% έναντι 12,4% στην Ευρωζώνη. Οι τιμές των πουλερικών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 14,6% έναντι 17% σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Μεγαλύτερες είναι οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα σε αυγά και βούτυρο, ενώ κοντά στα επίπεδα της Ευρωζώνης κυμάνθηκαν οι αυξήσεις στο γάλα και στα τυριά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο του 2023 τα αυγά έχουν ανατιμηθεί στην Ελλάδα κατά 23,3% έναντι 22,9% στην Ευρωζώνη και το βούτυρο κατά 16% έναντι 14,2% στην Ευρωζώνη. Η τιμή του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 22,3% στην Ελλάδα έναντι 25% στην Ευρωζώνη, ενώ των τυριών κατά 25,7% έναντι 26,6% στην Ευρωζώνη.
Καφές, κρασί και μπύρα είναι επίσης τρία προϊόντα στα οποία καταγράφηκαν μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με την Ευρωζώνη. Έτσι, η τιμή του καφέ είναι αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 14% έναντι 11,7% στην Ευρωζώνη, του κρασιού κατά 11,2% στην Ελλάδα έναντι 8% στην Ευρωζώνη και της μπύρας κατά 13% στην Ελλάδα έναντι 12,9% στην Ευρωζώνη.
Διαβάστε επίσης:
Χαμηλότερες οι τιμές, μικρή η ανακούφιση – Πώς θα κινηθούν ενέργεια και τρόφιμα
Ερευνα: Οι 5 τύποι των Ελλήνων καταναλωτών – Τι αγοράζουν
Μπαράζ συγχωνεύσεων και εξαγορών στα τρόφιμα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News