Business & Finance Πέμπτη 27/04/2023, 16:57
BUSINESS & FINANCE

Οι υπουργοί Οικονομικών διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Οι υπουργοί Οικονομικών διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Οι προτάσεις για την αναμόρφωση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ελλείμματα και τα χρέη φέρνουν τα δημοσιονομικά «γεράκια» της Γερμανίας απέναντι στις πιο καταχρεωμένες χώρες-μέλη, με τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους την Παρασκευή και το Σάββατο,  στη Σουηδία.

Οι προτάσεις τις οποίες δημοσίευσε χθες η Κομισιόν για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας δεν ικανοποίησαν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Christian Lindner, ο οποίος ζητούσε αυστηρότερους στόχους για τη μείωση των χρεών.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν μια πρώτη ευκαιρία να «μετρήσουν» την απόσταση που τους χωρίζει στη βελτίωση της τραπεζικής ένωσης, έπειτα από μία πρόταση για τη διευκόλυνση της εκκαθάρισης των προβληματικών μικρών και μεσαίων τραπεζών, σημειώνει το Bloomberg.

Στην άτυπη Σύνοδο της Παρασκευής και του Σαββάτου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν, μαζί με τα μέλη της κεντρικής τράπεζας, θέματα όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά και ο συντονισμός της στήριξης προς τον μακροπρόθεσμο στόχο της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Όμως, η προσπάθεια της Κομισιόν να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη αποδεικνύεται δύσκολη. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των νέων προτάσεων, την Τετάρτη, ο Lindner πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου για να πει ότι χρειάζονται ακόμα σημαντικές αλλαγές σε αυτές,  ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χώρες θα ξεπεράσουν τα μεγάλα ελλείμματα. Και προειδοποίησε ότι η έγκριση της πρότασης από τη Γερμανία δεν είναι δεδομένη.

Επιφυλάξεις εξέφρασαν και άλλες χώρες, λέγοντας ότι οι νέες δικλείδες ασφαλείας για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόθεση να αποφευχθούν οι καθολικοί και αυτόματοι κανόνες, οι οποίοι δεν σέβονται την ξεχωριστή κατάσταση της κάθε  χώρας και δεν αφήνουν χώρο για επενδύσεις.

Η τραπεζική ένωση

Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπους να βελτιώσει τους μηχανισμούς που σχεδιάστηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Η ανησυχία είναι ότι οι κανόνες δεν έχουν δουλέψει στην πράξη, καθώς κάποιες χώρες παρακάμπτουν το πλαίσιο, με αποτέλεσμα το κόστος της προστασίας των καταθετών να βαραίνει και πάλι τους φορολογούμενους.

Η κρίση στην Credit Suisse και οι αναταράξεις στις αμερικανικές τράπεζες, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ενέτειναν τις πιέσεις για γρήγορη πρόοδο. Αλλά η ιδέα της Κομισιόν να χρησιμοποιήσει τα εθνικά funds προστασίας καταθέσεων για να καλύψει τα κενά στις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή αποθεματικά, θα μπορούσε να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, τονίζει το Bloomberg. Συγκεκριμένα, θα δοκιμάσει τα όρια της διάθεσης για επιμερισμό του ρίσκου, ενώ θα δημιουργήσει ανησυχίες ότι οι πολύ ευρείες εγγυήσεις θα οδηγήσουν σε ηθικό κίνδυνο.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η ΕΕ κοιτάζει πέραν της Ουκρανίας και συγκεκριμένα το πώς θα συντονίσει τη δημοσιονομική στήριξη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη της το μονοπάτι προς την στενότερη ενοποίηση με την Ένωση.

Η Ευρώπη παρέχει ένα πακέτο στήριξης έως και 18 δισ.   ευρώ το 2023, με τη μορφή δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά και στρατιωτική βοήθεια.

Η ΕΚΤ

Στη συνάντηση στην Στοκχόλμη θα συμμετάσχουν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και τα άλλα μέλη του δ.σ. Η Lagarde αναμένεται να μιλήσει στη συνέντευξη τύπου του Eurogroup την Παρασκευή, αν και είναι αναγκασμένη να αποφύγει δηλώσεις για τη νομισματική πολιτική, εν όψει της συνεδρίαση της ΕΚΤ της 4ης Μαΐου.  

Οι δηλώσεις της, όπως και του Επιτρόπου Paolo Gentiloni, αναμένεται να εστιάσουν στις νέες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.

Πάντως, οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ  είναι  σημαντικοί και για την ΕΚΤ, αφότου παρουσίασε το εργαλείο κατά του κατακερματισμού Transmission Protection Instrument, με βάση το οποίο μπορεί να αγοράσει ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν αδικαιολόγητα υψηλό κόστος δανεισμού. Όμως, για να είναι μία χώρα επιλέξιμη, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας: Ικανοποίηση στην Αθήνα, αντιδράσεις στο Βερολίνο

Κομισιόν: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες – Τι αλλάζει για τα χρέη

Αυστηρότερους κανόνες θέλει ο Βορράς για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News