Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 12:32
BUSINESS & FINANCE

Σουηδία: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% και σήμα για μια ακόμη αύξηση

Ο πληθωρισμός στη Σουηδία παραμένει επίμονα υψηλός στο 8% - Υποχωρεί η κορόνα

Σουηδία: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% και σήμα για μια ακόμη αύξηση

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η Riksbank, προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ προανήγγειλε ακόμα μία ανοδική κίνηση, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Δύο αξιωματούχοι διαφώνησαν με την αύξηση που ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 3,5%, καθώς τάχθηκαν υπέρ μιας ανόδου κατά 0,25%. Πάντως, η αύξηση ήταν αναμενόμενη καθώς ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της Riksbank, υπό τον Erik Thedeen, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω κατά 25 μονάδες βάσης είτε τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο. Με την προοπτική της κορύφωσης των επιτοκίων, η σουηδική κορόνα υποχώρούσε νωρίτερα κατά 0,6% σε σχέση με το ευρώ μετά την απόφαση, κλαταγράφωντας τη μεγαλύτερη πτώση της σε 3 εβδομάδες. «Είναι σημαντικό να πέσει σημαντικά ο πληθωρισμός φέτος», αναφέρεται στην δήλωση της Riksbank και επισημαίνεται ότι «για να διασφαλιστεί ότι θα συμβεί αυτό, το επιτόκιο πολιτικής πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω».

Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός στο 8%, τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της Riksbank. Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αντιμετωπίζει επιπλέον δυσκολίες σε σχέση με τις αντίστοιχες προηγμένες χώρες, παρατηρεί το Bloomberg, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό ενώ η νομισματική σύσφιγξη επιδεινώνει την οικονομία.

Η αύξηση των επιτοκίων έχουν σαφείς επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των βαθιά χρεωμένών σουηδικών νοικοκυριών, που έχουν στην πλειονότητά τους στεγαστικά δάνεια. Η Riksbank έχει, επίσης, να αντιμετωπίσει μια αποδυναμωμένη κορόνα που επιδεινώνει την πρόκληση του πληθωρισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Boris Vujcic: Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια

Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Εχουμε ακόμα λίγο δρόμο να διανύσουμε

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News