Ε.Ε.: Οι νέες προτάσεις για τη διάσωση μικρότερων τραπεζών
Η Ε.Ε. προτείνει να καταστήσει πιο εύκολη τη διάσωση μικρών και μεσαίου μεγέθους τραπεζών καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την κεκτημένη ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις που έχουν μπλοκάρει σχετικά με τη δημιουργία μίας πιο στενής τραπεζικής ένωσης στην περιοχή.
Η Κομισιόν προτείνει λοιπόν στο πλαίσιο των επίσημων προτάσεών της να γίνεται χρήση κεφαλαίων από τα εθνικά συστήματα προστασίας των καταθέσεων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή αποθέματα. Στόχος είναι να περιοριστεί οιοδήποτε πλήγμα σε φορολογούμενους ή καταθέτες.
Η Ευρώπη προχωρά σε επικαιροποίηση του νέου πλαισίου κανόνων για τον επιμερισμό του κόστους κατάρρευσης τραπεζών ώστε να αποφευχθεί μία επανάληψη της χρήσης χρήματος φορολογουμένων όπως έγινε στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Και αυτό, επειδή το αυστηρό πλαίσιο – όπου οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες με κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ μπορεί να αναγκαστούν να επιμεριστούν μέρος των ζημιών – δεν λειτούργησε σε πρακτικό επίπεδο.
Και αυτό, επειδή οι μικρότερες τράπεζες δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τις μεγαλύτερες να επωμιστούν ζημίες και ορισμένες χώρες έχουν παρακάμψει το αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των καταθετών. Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, τα ταμεία εγγύησης καταθέσεων, τα οποία χρηματοδοτούνται από τράπεζες, θα παρεμβαίνουν σε τράπεζες που δεν έχουν αρκετά ίδια κεφάλαια και ομόλογα για να καλύψουν τις ζημίες.
Οι νέοι κανόνες προετοιμάζονταν εδώ και πολλά χρόνια, όμως τώρα θεωρούνται πιο επιτακτικοί από κάθε άλλη φορά μετά την πρόσφατη τραπεζική κρίση.
«Όλοι μπορούμε να δούμε πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα τους τελευταίους μήνες, οπότε τώρα είναι η ώρα να δράσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόνοχιου, επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο Ντόνοχιου πρόσθεσε ότι η πρόοδος στις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν θα μπορούσε να είναι ένας δρόμος προς την επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος εγγύησης καταθέσεων. Αυτό έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενο καθώς χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ανησυχούν μήπως οι αποταμιευτές τους βρεθούν εγκλωβισμένοι σε ζημίες τραπεζών άλλων χωρών.
«Η πρότασή μας είναι να επιτρέψουμε σε αυτά τα προγράμματα να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη μεταφορά όλων των καταθέσεων – ασφαλισμένων όσο και ανασφάλιστων – από μια τράπεζα που καταρρέει σε μια υγιή τράπεζα», είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής. «Αυτός ο “μηχανισμός γέφυρας” μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός και φθηνότερος τρόπος αντιμετώπισης μιας τραπεζικής κρίσης και προστασίας των καταθετών, αντί να τους πληρώνεις μετά την κατάρρευση της τράπεζας».
Ορισμένοι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένη στην παροχή βοήθειας σε τράπεζες των οποίων η κατάρρευση δεν θα απειλούσε την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ε.Ε..
moenyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
E.E.: Η ΕΚΤ θα δίδει σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για τραπεζική πτώχευση
Γερμανία: Συστάσεις προς Κομισιόν για το νέο μοντέλο διάσωσης τραπεζών
Ε.Ε.: Θέλει να κάνει πιο εύκολη την εκκαθάριση των μεσαίου μεγέθους τραπεζών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News