Γιατί οι αγορές δεν αντέδρασαν στα γεγονότα του Καπιτωλίου;
Νέα ρεκόρ στη Wall Street παρά τις πρωτοφανείς εικόνες
Η διεθνής κοινότητα έμεινε εμβρόντητη κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ενώ παρακολουθούσε τα όσα πρωτοφανή συνέβαιναν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, με την εισβολή εκατοντάδων οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ.
Όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο εμβρόντητες έμειναν και οι χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες συνέχισαν την ανοδική πορεία, σημειώνοντας μάλιστα και νέα ιστορικά ρεκόρ.
Πώς εξηγείται όμως, αυτό; Γιατί οι μετοχές δεν αντέδρασαν αρνητικά σ’ αυτές τις καινοφανείς εικόνες, οι οποίες προκάλεσαν σοκ και αποτροπιασμό σε κάθε υγιές μυαλό;
«Νομίζω ότι οι διαδηλώσεις ήταν μία κατάσταση, η οποία ήδη πέρασε. Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός έναντι της μεγαλύτερης εικόνας, η οποία αφορά τη νέα κυβέρνηση και το πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης» εξηγεί ο Πίτερ Τχιρ, αναλυτής της Academy Securities, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, έχοντας πλέον την στήριξη της πλειοψηφίας τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων -κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2009- έχει την ευχέρεια να εφαρμόσει ένα «επιθετικό» πρόγραμμα δημοσίων δαπανών, με στόχο την στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας.
Αυτή η εξέλιξη, αν μη τι άλλο, μεταφράζεται σε περισσότερα «καύσιμα» για τις μετοχές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν σημαντικά από το νέο πακέτο στήριξης του Λευκού Οίκου.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο, χθες το βράδυ, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.829 μονάδες, το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, σημειώνοντας άλμα άνω των 400 μονάδων. Σε θετικό έδαφος τερμάτισε και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500.
Όμως, η ευφορία δεν σταματά στις ανατολικές όχθες των ΗΠΑ, καθώς επεκτείνεται και στην Ευρώπη, η οποία τόσο την Τετάρτη όσο και σήμερα κινείται ανοδικά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σκαρφαλώνει άνω των 400 μονάδων.
«Η αγορά επενδύει στη δημοσιονομική τόνωση και αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας και της ανάπτυξης» σημειώνει επιπροσθέτως ο Τχιρ, ο οποίος βέβαια, δεν παραβλέπει ότι το «blue wave» θα επιφέρει και ορισμένες αρνητικές εξελίξεις, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολογίας και η αυστηροποίηση του εποπτικού ελέγχου.
Ωστόσο, το όφελος από το πακέτο δαπανών «εξαλείφει» τα όποια αρνητικά της τριπλής επικράτησης των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι το οποίο τελικά επισφραγίστηκε -έστω και- δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μετάβαση προς μια «επιθετική» δημοσιονομική πολιτική θα ωφελήσει τους περισσότερους κλάδους κατά 2% έως 4%.
«Αυτό που βλέπουμε στις αγορές οφείλεται στο γεγονός ότι η Federal Reserve δεν χρειάζεται να αναλάβει το φορτίο της δημοσιονομικής τόνωσης, το οποίο θα επιμεριστεί στους ώμους της κυβέρνησης» σημειώνει η Ντιάνα Σονκ, αναλύτρια της Grant Thornton.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News