Business & Finance Πέμπτη 13/04/2023, 22:13
ΑΓΟΡΕΣ

Έρευνα IACPM: Αναμένονται στάσεις πληρωμών εταιρικού χρέους

Έρευνα IACPM: Αναμένονται στάσεις πληρωμών εταιρικού χρέους

Διαχειριστές πιστωτικών χαρτοφυλακίων προβλέπουν αύξηση των περιπτώσεων στάσης πληρωμής χρέους το επόμενο έτος, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε συμμετασχόντες αναμένουν ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 2023, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Διαχειριστών Πιστωτικών Χαρτοφυλακίων (IACPM). 

H έρευνα συμπεραίνει ότι το 81% των διαχειριστών κεφαλαίου βλέπουν τις στάσεις πληρωμών εταιρικού χρέους να αυξάνονται τους επόμενους 12 μήνες συγκριτικά με το 80% στην έρευνα του περυσινού Δεκεμβρίου, καθώς η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών και οι ανησυχίες για πιστωτικούς κινδύνους αποτελούν τα κορυφαία μακροοικονομικά ζητήματα.

Για τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Αμερική, το 86% των ερωτηθέντων βλέπουν αύξηση των στάσεων πληρωμών εταιρικού χρέους, ποσοστό ωστόσο μικρότερο σε σχέση με το 91% που βλέπουν αυξανόμενες τέτοιες περιπτώσεις στην Ευρώπη. 

«Τα μέλη μας αναμένεται να αισθανθούν τον αντίκτυπο των αυξανόμενων επιτοκίων για το επόμενο διάστημα και αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερες πιέσεις στις πιστωτικές αγορές και στάσεις πληρωμών χρέους σε εταιρείες που έχουν δανειστεί», αναφέρει ο Som-Iok Leung, γενικός διευθυντής της IACPM. «Δυστυχώς, όλα αυτά θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ξεπεραστούν».

Οι διαχειριστές κεφαλαίου που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ, με το 84% να περιμένουν κάποια στιγμή μία τέτοια εξέλιξη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από το 61% των διαχειριστών που βλέπουν ύφεση σε Ευρώπη και Βρετανία για φέτος. 

Τα πιστωτικά spreads αναμένεται να αυξηθούν, με το 60% των συμμετασχόντων να βλέπουν τα spread των πιστώσεων στις αγορές της Β.Αμερικής να διευρύνοται τους επόμενους τρεις μήνες και το 80% να προβλέπουν αύξηση των spreads των πιστώσεων υψηλής απόδοσης. 

Οι διαχειριστές κεφαλαίου βλέπουν συγκεκριμένους τομείς, όπως υγεία, τεχνολογικές εταιρείες μεσαίου μεγέθους και κατασκευαστές αμυντικών συστημάτων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο σημερινό περιβάλλον. Στη λίστα μπαίνει και το real estate για εμπορική χρήση, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις της τηλεργασίας που έχουν μειώσει τη ζήτηση για χώρους γραφείων και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια που λήγουν με υψηλότερα επιτόκια. 

Στην έρευνα της IACPM συμμετέχουν περισσότερα από 130 χρηματοοικονομικά ιδρύματα σε 30 χώρες με τα μέλη τους να συμπεριλαμβάνουν διαχειριστές χαρτοφυλακίου σε τράπεζες, επενδυτικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίου. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News