ΕΣΠΑ: Πώς η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα της ταχείας απορρόφησης των κονδυλίων
Ένα πλέγμα γρήγορης και σωστής απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων έχει στηθεί στην Ελλάδα, απονέμοντας στη χώρα την «πρωτιά» έναντι άλλων ευρωπαϊκών κρατών στην απορρόφηση ΕΣΠΑ. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα παίζουν η ψηφιοποίηση της διαδικασίας των αιτήσεων και η στόχευση των προγραμμάτων στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Σε αυτούς τους παράγοντες αποδίδει κυρίως την ταχύτητα των σχετικών διαδικασιών ο Γιώργος Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ). Μιλώντας στο MR ο κ. Παπαδημητρίου εξηγεί ότι μέσω των πληροφοριακών προγραμμάτων της ΜΟΔ, οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω ειδικών πλατφορμών, συντομεύοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία. Παράλληλα, υποστηρίζει πως τα νέα προγράμματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να απευθύνονται άμεσα σε άτομα που σπεύδουν να απορροφήσουν τα κονδύλια, διότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Οι βελτιώσεις αυτές αποτελούν θεμέλια για τη συνολική αποδοτικότητα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα. Κατά τον κ. Παπαδημητρίου, πρόκειται για αλλαγές, οι οποίες επιτρέπουν την ορθή τροφοδότηση της «ραχοκοκαλιάς» της οικονομίας με αναγκαίους πόρους είτε προέρχονται από το ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, είτε από εθνικές πρωτοβουλίες.
«Το ΕΣΠΑ δεν είναι για τους λίγους»
Εκτός όμως από την βελτιστοποίηση των διαδικασιών, καθοριστικό ρόλο κατά τον ίδιο παίζει και ο ώριμος φάκελος. Από την πλευρά των αιτούντων απαιτείται ένας σωστός φάκελος, χωρίς εκκρεμότητες και με τεκμηριωμένο business plan για την επένδυση που θέλουν να χρηματοδοτήσουν.
«Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να είναι έτοιμος με την έγκριση του προγράμματος να το υλοποιήσει…να κόψει τα τιμολόγια, να τα καταθέσει σωστά στο πληροφοριακό σύστημα, να μην έχει εκκρεμότητες και λάθη, για να μπορεί να πληρωθεί γρήγορα», τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου, καταλήγοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο, «το ΕΣΠΑ δεν είναι για τους λίγους, είναι για τους πολλούς και για αυτούς που έχουν ώριμο φάκελο».
Αυτό βέβαια απαιτεί εγρήγορση από τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι ενήμερες, να έχουν εντοπίσει το καταλληλότερο πρόγραμμα για αυτές, ώστε με το που ανοίξει να καταθέσουν αμέσως τον φάκελο. «Τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν είναι πια κάτι που ανοίγει μια φορά στα δύο χρόνια. Θα πρέπει κανείς να θεωρεί δεδομένο ότι στην επιχείρησή του θα έχει μια παράλληλη διαδικασία προετοιμασίας φακέλων για να απορροφήσει χρηματοδοτήσεις», εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου στο MR, λέγοντας ότι αυτό απαιτεί διαρκή ετοιμότητα.
Ο ρόλος της ΜΟΔ
Η υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στηρίζεται στα πληροφοριακά συστήματα της ΜΟΔ, τα οποία εκσυγχρονίζουν και απλοποιούν το περιβάλλον των αιτήσεων. Μεταξύ άλλων, ο φορέας βοηθά επίσης στη στελέχωση των υπηρεσιών που χειρίζονται το ΕΣΠΑ και στον σχεδιασμό των προγραμμάτων, ενώ διαχειρίζεται και πόρους του Ελλάδα 2.0.
Λόγω του κεντρικού ρόλου που παίζει η ΜΟΔ στη διαχείριση των κονδυλίων, το θέμα της μισθολογικής εξομάλυνσης του προσωπικού της έχει έρθει στο προσκήνιο. Ειδικότερα, έπειτα από 48ωρη απεργία που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι της ΜΟΔ τη Μεγάλη Εβδομάδα και μετά από σχετική επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας αποκατάσταση των μισθολογικών ανισοτήτων, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι τα διαχρονικά αιτήματα του συλλόγου εργαζομένων είναι σωστά και δίκαια. Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεδομένων των πρόσφατων διατάξεων που κατατέθηκαν με εντολή του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμά πως το θέμα θα έχει διευθετηθεί σύντομα σε μεγάλο βαθμό.
Ποια προγράμματα «τρέχουν»
Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, στον «αέρα» βρίσκονται ήδη δύο δράσεις από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»: το πρώτο αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στη δέσμη δράσεων Πράσινη Μετάβαση που επίσης απευθύνεται σε ΜμΕ, με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ. Τα προγράμματα θα βγαίνουν ανά περίπου δύο μήνες και το επόμενο κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά νεοφυείς επιχειρήσεις με εστίαση στην ψηφιοποίηση και την βιωσιμότητα, δύο τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το νέο ΕΣΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο επιτυχημένα προγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Ελλάδα, ήταν εγγυοδοτικά για νέα δάνεια, δράσεις που αφορούσαν τις επιπτώσεις από την πανδημία και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Συνολικά στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο υποβλήθηκαν πάνω από 800.000 αιτήσεις και με τον συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
ΕΣΠΑ: Επενδυτικές προτάσεις 250 εκατ. ευρώ από ΜμΕ σε μία μόλις εβδομάδα
Επιχορηγήσεις 1 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από το νέο ΕΣΠΑ
Τα προγράμματα του 2023 για φθηνό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News