Gourinchas (ΔΝΤ): Σε πιο επισφαλή κατάσταση οι τράπεζες – Κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Είναι υπερβολικά νωρίς να ισχυριστούμε ότι έχουν ξεπεραστεί όλοι οι κίνδυνοι, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas
Την ανησυχία του για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Pierre-Olivier Gourinchas, μετά την προειδοποίηση του Ταμείου ότι είναι υπερβολικά νωρίς να ισχυριστούμε ότι έχουν ξεπεραστεί όλοι οι κίνδυνοι. Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν αυξήσει την ευπάθεια των τραπεζών και το πως θα ανταποκριθούν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησε μιλώντας στο CNBC.
«Ανησυχούμε για τις συνέπειες που θα έχουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, στην ανάπτυξη το 2023», τόνισε ο Gourinchas.
Οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης, ενώ οι τράπεζες έχουν επίσης υποστεί κάποιες απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία όπως σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.
«Οι τράπεζες βρίσκονται σε πιο επισφαλή κατάσταση. Έχουν ασφαλιστικές δικλείδες, αλλά η κατάσταση θα τις αναγκάσει να είναι πιο προσεκτικές και ίσως να μειώσουν κάπως την παροχή δανείων», τόνισε ο ίδιος.
Στο ένα σενάριο, το ΔΝΤ βλέπει τους όρους χρηματοδότησης των τραπεζών να γίνονται πιο αυστηροί και να πιέζουν τον δανεισμό, μειώνοντας την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη από 2,8% το 2023 στο 2,5%.
Το δυσμενές σενάριο για τις τράπεζες
Ο Gourinchas είπε ότι το ΔΝΤ έχει στα μοντέλα του και ένα πιο δυσμενές σενάριο, στο οποίο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν περιορίζεται.
«Θα είχαμε μαζικές ροές κεφαλαίων από τον υπόλοιπο κόσμο προς ασφαλή καταφύγια, σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, ανατίμηση του δολαρίου, αύξηση των CDS, κρίση εμπιστοσύνης», πρόσθεσε. Σε αυτό το σενάριο, το ΔΝΤ βλέπει την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 1% για φέτος. Αλλά η πιθανότητα αυτή είναι συγκριτικά χαμηλή, σημείωσε ο Gourinchas, περίπου στο 15%.
Ο Gourinchas σημείωσε στο CNBC ότι η συζήτηση γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έχει μετατοπιστεί από την ανάπτυξη έναντι του πληθωρισμού στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έναντι του πληθωρισμού.
Τέλος, ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές αρχές έχουν δείξει ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν εστίες αστάθειας, όπως για παράδειγμα οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ που εγγυώνται τις καταθέσεις για τους πελάτες της Silicon Valley Bank και η Τράπεζα της Αγγλίας που αγοράζει χρυσές λίρες. «Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη μείωση του πληθωρισμού, αυτή είναι η σύστασή μας στο σημείο που βρισκόμαστε», κατέληξε ο Gourinchas.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
ΔΝΤ: Δεν έχουν ξεπεραστεί όλοι οι κίνδυνοι από την τραπεζική κρίση
ΔΝΤ: Βελτιωμένη πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,6% φέτος
Societe Generale: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Πότε περιμένει την επενδυτική βαθμίδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News