Business & Finance Κυριακή 9/04/2023, 19:23
BUSINESS & FINANCE

Προειδοποίηση Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να αυτονομηθεί για να μη γίνει υποτελής

«Η Ευρώπη πρέπει να πολεμήσει για τη στρατηγική της αυτονομία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Προειδοποίηση Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να αυτονομηθεί για να μη γίνει υποτελής

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε έκκληση στην Ευρώπη να αναπτύξει περισσότερη στρατηγική αυτονομία προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να μετατραπούν οι χώρες της ΕΕ σε «υποτελείς» εάν ξεσπάσει παγκόσμιας κρίσης, εν μέσω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«Η Ευρώπη πρέπει να πολεμήσει για τη στρατηγική της αυτονομία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην επιχειρηματική εφημερίδα Les Echos κατά την επίσκεψη της περασμένης εβδομάδας στην Κίνα. «Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από άλλους για κρίσιμα θέματα», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, κάνοντας αναφορά σε ζητήματα όπως η ενέργεια, η άμυνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνητή νοημοσύνη. Παρόμοια σχόλια δημοσιεύει και το Politico.

Η προειδοποίηση Μακρόν

Ο Μακρόν προειδοποίησε σχετικά με πιθανές εξελίξεις με το δολάριο των ΗΠΑ, καθώς ενδέχεται να αναγκαστούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν τις συναλλαγές με τρίτες χώρες ή αλλιώς να κινδυνεύουν να παραβιάσουν τις κυρώσεις.

«Εάν οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θερμανθούν… δεν θα έχουμε το χρόνο ούτε τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και θα γίνουμε υποτελείς», είπε ο Μακρόν στο Politico.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μακρόν στην Κίνα, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να οριοθετήσει μια διαφορετική σχέση σε σύγκριση με τη σκληρότερη προσέγγιση των ΗΠΑ στο Πεκίνο. Η Ευρώπη επιδιώκει να επιτύχει μια ισορροπία με την Κίνα ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ίδια ώρα που ζητά σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εδαφικής κυριαρχίας για την Ουκρανία.

Οι συνεντεύξεις δόθηκαν πριν η Κίνα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν το Σάββατο ως αντίποινα για την επίσκεψη του προέδρου της χώρας, Tsai Ing-Wen, στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της κάποια μέρα, ακόμα και με τη βία, ενώ το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Tsai ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι ένα ανεξάρτητο έθνος.

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι είναι, είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι», είπε ο Μακρόν στο Politico. «Το χειρότερο θα ήταν να πιστέψουμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουμε παρατηρητές σε αυτό το θέμα και να ακολουθήσουμε την ατζέντα των ΗΠΑ ».

moneyreview με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News