Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 20:17
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλάας Νοτ: Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει ακόμη με τις επιτοκιακές αυξήσεις

Κλάας Νοτ: Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει ακόμη με τις επιτοκιακές αυξήσεις

Η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ένας βραδύτερος ρυθμός σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

«Σίγουρα δεν έχουμε ολοκληρώσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ο δομικός πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 6% και δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με ένα επιτόκιο στο 3%». 

«Το θέμα είναι εάν θα χρειαστεί να συνεχίσουμε με τις επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, όπως κάναμε έως τώρα ή θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης. Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τι απόφαση θα πάρουμε στη συνεδρίαση του Μαίου», ανέφερε ο Κλάας Νοτ. 

Core and Headline Inflation Aren't in Sync
 
 

Τα σχόλια του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη λαμβάνουν χώρα μετά από μία σειρά δηλώσεων αξιωματούχων που έστειλαν το μήνυμα ότι η πιο επιθετική φάση των επιτοκιακών αυξήσεων πλησιάζει στο τέλος της, παρότι ο Κλάας Νοτ προειδοποίησε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής «δεν θα πρέπει να πιαστούν στον ύπνο από την πτώση των τιμών καταναλωτή», καθώς αυτό οφείλεται κατά το πλείστον στην υποχώρηση των τιμών ενέργειας. 

«Εάν το βασικό μας σενάριο που ίσχυε πριν από την τραπεζική κρίση παραμείνει σταθερό, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων το Μάιο. Ωστόσο, τα μακροοοικονομικά στοιχεία θα είναι αυτά που θα καθορίσουν κατά πόσο ισχύει το βασικό μας σενάριο», ανέφερε μία ημέρα νωρίτερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν μιλώντας στο Cyprus News Agency. 

relates to ECB ‘Certainly’ Isn’t Done With Interest-Rate Hikes, Knot Says
 
Source: Bloomberg Economics

«Εάν προκληθεί τραπεζική κρίση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο premium κινδύνου στα επιτόκια που οι τράπεζες χρεώνουν στους πελάτες τους. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος δανεισμού για καταναλωτές και επιχειρήσεις θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο από το επίπεδο στο οποίο το έχει διαμορφώσει η κεντρική τράπεζα. Και τότε θα χρειαστεί να κάνουμε λιγότερα. Αυτός θα είναι ένας λόγος για να προχωρήσουμε σε μικρότερη επιτοιακή αύξηση», ανέφερε ο Νοτ. 

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να εξεταστεί μία μείωση των επιτοκίων προς το τέλος του έτους, ο Νοτ χαρακτήρισε «σχεδόν απίθανο» αυτό το σενάριο. 

«Ακόμη και στην περίπτωση που φθάσουμε ένα επίπεδο επιτοκίων που να μας πείθει ότι μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να διατηρήσουμε τα επιτόκια στο τερματικό υψηλό επίπεδο για παρατεταμένο διάστημα». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η αγορά ομολόγων «βλέπει» νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο

ΗΠΑ: Αντικρουόμενα σήματα στη Fed από την αγορά εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News