Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 22:26
ΒUSINESS & FINANCE

Ε.Ε.: Θέλει να κάνει πιο εύκολη την εκκαθάριση των μεσαίου μεγέθους τραπεζών

Ε.Ε.: Θέλει να κάνει πιο εύκολη την εκκαθάριση των μεσαίου μεγέθους τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να κάνει πιο εύκολη την εκκαθάριση των τραπεζών μεσαίου μεγέθους χρησιμοποιώντας τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. 

Σε μια πρόταση που αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στα μέσα Απριλίου, η Κομισιόν θα διευκολύνει τη χρήση αυτών των κεφαλαίων σε τράπεζες που δεν έχουν επαρκή αποθέματα αποφεύγοντας την «τιμωρία» των ανασφάλιστων καταθετών, όπως ανέφεραν οι πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Η επιλογή θα αφορά αποκλειστικά τράπεζες που θα εγκαταλείψουν την αγορά, πρόσθεσαν οι πηγές. 

Η Ευρώπη δημιούργησε νέους κανόνες για τις τράπεζες που κατέρρευσαν προκειμένου να αποφευχθεί μία επανάληψη των προγραμμάτων διάσωσης με χρήματα των φορολογούμενων όπως έγινε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ωστόσο, το αυστηρό πλαίσιο διάσωσης – όπου οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ ενδέχεται να αναγκαστούν να υποστούν ζημίες – έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στην πράξη. Οι μεγαλύτερες τράπεζες μπορούν εύκολα να εκδώσουν μετοχές ή ομόλογα, όχι όμως και οι μικρές ή μεσαίες τράπεζες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται πάνω στο θέμα αυτό εδώ και χρόνια, ωστόσο οι προσπάθειές τους έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μετά την πτώχευση αρκετών μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων. Ενώ επρόκειτο για ειδικές περιπτώσεις, οι επενδυτές αμφισβητούν αν μεμονωμένες τράπεζες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες.

Τα κεφάλαια εγγύησης καταθέσεων θα χρησιμοποιηθούν σε τράπεζες που δεν έχουν αρκετάίδια κεφάλαια και ομόλογα για να χρησιμοποιήσουν. Mε βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, οι ζημίες θα πρέπει να είναι αντίστοιχες με το το 8% του παθητικού της για να μπορέσει μία τράπεζα να αντλήσει κεφάλαια από το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης το οποίο χρηματοδοτείται συνολικά από τον τραπεζικό κλάδο.

Οι συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και η τελική πρόταση μπορεί να διαφέρει, σημείωσαν οι πηγές.

Η χρήση των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους, κάτι που θα υποστηριχθεί από χώρες όπως η Γερμανία. Συγκεκριμένα, η χρήση τους θα αποσκοπεί μόνο στη διατήρηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας που πτωχεύει προτού μεταφερθούν σε μια νέα οντότητα, πρόσθεσαν οι πηγές.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News