HBA-UK: Δεν έχασε την αίγλη του το Σίτι – Θα παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης
Δεν έχασε και ούτε πρόκειται να χάσει την αίγλη του ο τραπεζικός κλάδος του Λονδίνου μετά το Brexit, παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε, υποστηρίζει ο Γιώργος Κάτσικας, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδυτικής Τραπεζικής στη UBS και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών του Ηνωμένου Βασιλείου (HBA UK). Υπάρχουν μεν τριγμοί στη βρετανική οικονομία την τελευταία περίοδο – αν και σε μικρότερο βαθμό από το προσδοκώμενο – και πράγματι παρατηρείται μια τάση ανάμεσα στους επαγγελματίες του τραπεζικού κλάδου να στρέφονται σε άλλες αγορές, αλλά το Λονδίνο εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης με προοπτικές ανάπτυξης, ευκαιρίες ανέλιξης και σταθερές βάσεις στον σχετικό τομέα, δηλώνει χαρακτηριστικά.
Αυτό επιβεβαιώθηκε εν μέρει και από τις διοργανώσεις του HBA-UK, με το ετήσιο γκαλά του Δεκεμβρίου να συγκεντρώνει τουλάχιστον 350 άτομα και το τελευταίο Career Day που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου 120 θεατές μεταξύ 25 και 30 ετών περίπου. Η επόμενη διοργάνωση προγραμματίζεται για τις 18 Μαΐου.
Στο κοινό της πιο πρόσφατης διοργάνωσης βρέθηκαν απόφοιτοι πανεπιστημίων, αλλά και νέοι επαγγελματίες του τραπεζικού χώρου, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η καθοδήγηση των επαγγελματιών σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της σχετικής αγοράς στο Λονδίνο, καθώς και η ενημέρωση για την τραπεζική αναταραχή που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Το θέμα καλύφθηκε από τον κ. Κάτσικα, τον κ. Ιωσηφ Κιουρουκογλου (BofA), τον κ. Ρομπερτο Μαραντιδη (Alantra) και τον Ανδρέα Αναστασίου (Intercontinental Exchange), οι οποίοι ανέλαβαν το στήσιμο της διοργάνωσης σε επικοινωνία με οκτώ ελληνικούς και κυπριακούς φοιτητικούς συλλόγους στη Βρετανία και μίλησαν βιωματικά για τον κλάδο.
Βάσει της δικής του εμπειρίας πάντως, ο κος Κάτσικας μιλώντας στο MR συμβουλεύει όποιον θέλει να απασχοληθεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο να μην αποθαρρυνθεί από την όποια αναταραχή. «Εγώ άρχισα να δουλεύω στο Λονδίνο σαν αναλυτής την ημέρα που χρεοκόπησε η Lehman Brothers, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, είδα όλη την χρηματοπιστωτική κρίση από μέσα, και συμβούλευα κυρίως τράπεζες, οι οποίες τότε βρίσκονταν στο επίκεντρο των εξελίξεων», λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πιστεύει ότι ιδιαίτερα εν μέσω αναστάτωσης δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες για νέους, ώστε να αποκτήσουν εξαιρετικά χρήσιμες δεξιότητες για το μέλλον τους.
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το Λονδίνο, ο ίδιος πιστεύει πως δεν θα χάσει τη θέση του και θα παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης. Αφενός διότι υπάρχουν διμερείς συμφωνίες που στηρίζουν τη συνεχή συνεργασία μεταξύ χωρών και εταιρειών, αφετέρου διότι θεωρεί πως όταν η χώρα απομακρυνθεί από την αναστάτωση του Brexit θα επανέλθει ισχυρότερη.
Η μεγαλύτερη πρόκληση των τραπεζών
Ωστόσο, οι τράπεζες διεθνώς έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις αυτή την περίοδο, με τη μεγαλύτερη τη σωστή διαχείριση της αύξησης των επιτοκίων. Κατά τον κ. Κάτσικα μάλιστα, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί διεθνώς για τουλάχιστον ένα με δύο τρίμηνα ακόμα, καθώς ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και σε Βρετανία ναι μεν δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης, αλλά εξακολουθεί να ασκεί ισχυρές πιέσεις.
Αντιθέτως, αναφερόμενος στην πρόσφατη αναστάτωση με την κατάρρευση της SVB και την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS, ο κ. Κάτσικας δεν διαβλέπει καμία απειλή για τραπεζικό ντόμινο αντίστοιχου βεληνεκούς με το 2008. Κατά τον ίδιο, παρότι οι αγορές αντέδρασαν με υπερβολική νευρικότητα τις προηγούμενες εβδομάδες, οι τράπεζες στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι κεφαλαιακά, αλλά και από άποψη ρευστότητας, ίσως πιο ασφαλείς σε σχέση με κάθε άλλη φάση της τελευταίας δεκαετίας.
Διαβάστε επίσης:
Οικονομολόγοι: Οι ΗΠΑ προκαλούν ανησυχίες και όχι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης
UBS: Οι τραπεζικοί τριγμοί δεν είναι νέα κρίση, αλλά θα πλήξουν την οικονομία
Βρέθηκε η αιτία του πανικού στην Deutsche Bank – Από πού ξεκίνησαν όλα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News