Business & Finance Τετάρτη 29/03/2023, 22:47
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Πιέσεις προς την FDIC να απαλλάξει τις μικρότερες τράπεζες από το ειδικό τέλος για τη διάσωση SVB, Signature

ΗΠΑ: Πιέσεις προς την FDIC να απαλλάξει τις μικρότερες τράπεζες από το ειδικό τέλος για τη διάσωση SVB, Signature

Η Federal Deposit Insurance Corp. δέχεται πιέσεις από τους νομοθέτες να εξαιρέσει τις μικρότερες τράπεζες από το ειδικό τέλος που ετοιμάζεται να επιβάλει για τη διάσωση των ανασφάλιστων καταθέσεων στους δύο χρεοκοπημένους οργανισμούς.

Σε ακροάσεις στο Κογκρέσο την Τρίτη και την Τετάρτη, ο πρόεδρος της FDIC Martin Gruenberg αντιμετώπισε επανειλημμένα ερωτήσεις σχετικά με την επερχόμενη αξιολόγηση. Το Federal Deposit Insurance Corp. εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει ένα πλήγμα ύψους 20 δισ. δολαρίων που συνδέεται με την πτώση της Silicon Valley Bank και ένα πλήγμα ύψους 2,5 δισ. δολαρίων από την Signature Bank.

Οι ειδικές εκτιμήσεις πρέπει να επιβάλλονται στις τράπεζες βάσει του νόμου, σημείωσε ο Gruenberg. Αλλά τόνισε στις ακροάσεις της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας ότι «έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να προσαρμόσουμε» την εν λόγω αξιολόγηση ώστε να ληφθεί υπόψη ποια ιδρύματα επωφελήθηκαν από τις ενέργειες που έγιναν για την εξασφάλιση των καταθέσεων στις τράπεζες που κατέρρευσαν.

«Θα είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι ως προς τον αντίκτυπο στις τοπικές τράπεζες», δήλωσε ο Gruenberg στον εκπρόσωπο Roger Williams, ο οποίος είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι οι μικρές τράπεζες της Πολιτείας του θα επιβαρύνονταν με τη διάσωση των τραπεζικών καταθέσεων στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη.

«Ρίξτε μια ματιά σε αυτό, γιατί όλοι ξέρουμε ότι αυτό που θα κάνουν είναι να μετακυλήσουν το κόστος σε κάποιον σαν εμένα», είπε ο ρεπουμπλικάνος του Τέξας.

Ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος της Βουλής, ο Frank Lucas από την Οκλαχόμα, δήλωσε ότι οι ηγέτες των περιφερειακών τραπεζών διαμαρτύρονται ότι ενδεχομένως θα πρέπει να πληρώσουν «για τα λάθη των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» και κάλεσε τον Gruenberg να διασφαλίσει ότι οι μικρότερες τράπεζες δεν θα επωμιστούν δυσανάλογα το βάρος.

Οι ανησυχίες σχετικά με το ποιος θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό είναι διακομματική, καθώς ορισμένοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, όπως η Elizabeth Warren και ο πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας Sherrod Brown, θέλουν επίσης οι μεγαλύτερες τράπεζες να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού.

Ο Gruenberg επανέλαβε επίσης ότι η FDIC σκοπεύει να εκδώσει τον Μάιο σχέδιο σχετικά με το πώς σκοπεύει να κινηθεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News