Business & Finance Παρασκευή 24/03/2023, 21:17
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ vs TikTok: Στα δικαστήρια η επόμενη στάση, καθώς οι προσπάθειες του CEO έπεσαν στο κενό

ΗΠΑ vs TikTok: Στα δικαστήρια η επόμενη στάση, καθώς οι προσπάθειες του CEO έπεσαν στο κενό

Οι προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου της TikTok, Shou Chew, να κερδίσει τους νομοθέτες του Κογκρέσου την Πέμπτη φαίνεται ότι απέτυχαν. Αλλά ο πιο κρίσιμος αγώνας για να αποτραπεί μία ποινή ή ακόμα και απαγόρευση της εφαρμογής βίντεο μικρής διάρκειας είναι πιθανό να παιχτεί στο νομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Οι νομοθέτες ουσιαστικά σφυροκοπούσαν εναλλάξ τον Chew με ερωτήσεις για περισσότερες από τέσσερις ώρες, αμφισβητώντας επανειλημμένα και, συχνά, έντονα τη μητρική του TikTok, ByteDance Ltd. με έδρα το Πεκίνο και ρωτώντας για την δυνατότητα της Κίνας να έχει πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών. Ο Chew έκανε ελάχιστα για να αμβλύνει αυτές τις ανησυχίες, δήλωσαν οι ειδικοί που παρακολούθησαν τη διαδικασία. Σε ένα σημείο, ερωτηθείς αν οι Κινέζοι μηχανικοί της ByteDance έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών, είπε: «Είναι ένα πολύπλοκο θέμα».

Αυτό θέτει τη μητρική εταιρεία της TikTok σε πιο δύσκολη θέση. Τα στελέχη της εταιρείας είχαν συζητήσει εσωτερικά τη διάσπαση από την ByteDance, αλλά η Κίνα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι θα αντιταχθεί σθεναρά σε μια αναγκαστική πώληση. Αυτό επαναλαμβάνει την αντίδραση που υπήρχε πριν από χρόνια για να αφήσει έστω και ένα μέρος της μυστικής «συνταγής» της ByteDance -το λογισμικό της για την σύσταση περιεχομένου- να καταλήξει σε ξένα χέρια. 

Ωστόσο, η TikTok δεν χρειαζόταν να προβληματιστεί. Είναι απίθανο να υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος αγοραστών που να είναι αρκετά πλούσιοι ή, έστω, πρόθυμοι να αναλάβουν μια κυριολεκτικά «καυτή πατάτα», τουλάχιστον όσον αφορά την αντιμετώπισή της στην Αμερική, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια εποχή κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και αυξανόμενου ελέγχου των μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών, δήλωσε η Caitlin Chin, συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα την Ουάσιγκτον.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει το TikTok στις ΗΠΑ, αν θέλει να κάνει πράξη τις απειλές της -και οι δικαστές έχουν δείξει στο παρελθόν εξαιρετική απροθυμία να καταπνίξουν ακόμη και μια κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, φοβούμενοι το προηγούμενο που θα είχε αυτό για την ελευθερία του λόγου. Το 2020, το TikTok αμφισβήτησε με επιτυχία την προσπάθεια της κυβέρνησης Trump να μπλοκάρει το φαινόμενο-βίντεο, διαλύοντας τελικά αυτή την πρώτη προσπάθεια των ΗΠΑ να ασκήσουν επιρροή στο μεγαλύτερο δημιούργημα της ByteDance.

«Νομίζω ότι η Tiktok έχει μια πολύ ισχυρή υπόθεση ακριβώς επειδή η Πρώτη Τροποποίηση και οι νομικοί κανόνες βάσει της Πρώτης Τροποποίησης είναι τόσο ισχυροί που η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι οποιοσδήποτε περιορισμός του λόγου είναι στενά προσαρμοσμένος και ότι προωθεί ένα επιτακτικό κυβερνητικό συμφέρον», δήλωσε ο Chin. Όσον αφορά την ακρόαση, «δεν περίμενα να είναι τόσο σκληρή για να την παρακολουθήσω. Από την αρχή, γνωρίζαμε ότι οι νομοθέτες έρχονταν με τις αποφάσεις τους ήδη ειλημμένες».

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους ότι το κοινό είναι διχασμένο. Πολλοί Κινέζοι εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την κατάθεση του Chew την Παρασκευή, κατακεραυνώνοντας εναλλάξ την ByteDance για την ικανοποίηση των αμερικανικών ιδιοτροπιών και επαινώντας τον Chew που δεν έσπασε κάτω από την πίεση.

Από την πλευρά του, ο Chew μπήκε στο TikTok πριν από την ακρόαση, την Τρίτη, για να συγκεντρώσει τους πιστούς της πλατφόρμας προς υπεράσπισή του. Ζήτησε από τους χρήστες να αφήσουν σχόλια στην ανάρτησή του απαριθμώντας όλους τους λόγους για τους οποίους αγαπούν την εφαρμογή και τι θα έλεγαν στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των ΗΠΑ. Η ανάρτηση έλαβε δεκάδες χιλιάδες σχόλια, με τη συντριπτική πλειοψηφία να υποστηρίζει την υπηρεσία.

Το TikTok μπορεί τελικά να χρειαστεί να φτάσει την υπόθεσή του μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κάνοντας ουσιαστικά έναν δικαστή να πει ότι η αναγκαστική πώληση είναι είτε αντισυνταγματική είτε στερεί από τους ανθρώπους τα προς το ζην, δήλωσε ο Alex Capri, ερευνητής με έδρα τη Σιγκαπούρη στο Ίδρυμα Hinrich. Οι δικαστές μπορεί στη συνέχεια να επιλέξουν να μηδενίσουν την προσοχή τους στις ολοένα αυξανόμενες αναφορές για διείσδυση της Κίνας μέσω του κυβερνοχώρου σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, είπε, χαρακτηρίζοντας την εμφάνιση του Chew «ναυάγιο».

Η ακρόαση θα μπορούσε να επιταχύνει την ορμή για τη διακομματική νομοθεσία που θα έδινε στην κυβέρνηση Biden μεγαλύτερη νομική εξουσία να εξετάζει την εισερχόμενη τεχνολογία και να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση απειλών εναντίον της εθνικής ασφάλειας – συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι χρειάζεται αυτά τα νομικά εργαλεία για να βοηθήσει οποιαδήποτε ενέργεια κατά του TikTok να σταθεί στο δικαστήριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Δεινός ρήτορας» ο CEO της TikTok – «Σκληρές οι ερωτήσεις» από τους νομοθέτες των ΗΠΑ

Και η Ολλανδία βάζει «εμπάργκο» στο TikTok για τους δημόσιους υπαλλήλους

Το TikTok θα ήταν δύσκολο να απαγορευτεί στις ΗΠΑ χωρίς νέο νόμο, λένε ειδικοί

TikTok: Σε ισχύ από 21 Απριλίου οι νέοι κανόνες της Κοινότητας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News