DZ Bank: Είναι η Ευρώπη αντιμέτωπη με μια νέα τραπεζική κρίση;
Υπερβολικούς χαρακτηρίζει η DZ Bank τους φόβους για μια νέα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη. Όπως εξηγεί ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, η Credit Suisse ήταν μια πολύ ειδική περίπτωση και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη άλλες τράπεζες σαν και αυτήν. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν και άλλες αμερικανικές τράπεζες, αν και εκτιμούν ότι σταδιακά, αυτές οι εξελίξεις θα τρομάζουν λιγότερο τις αγορές.
Η DZ Bank αποδίδει την κατάρρευση των τριών αμερικανικών τραπεζών σε μία μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης στη χρηματοοικονομική κατάστασή τους, που οδήγησε σε τεράστιες αναλήψεις καταθέσεων.
Παρότι οι εξελίξεις αυτές πυροδοτούν παραλληλισμούς με την κρίση του 2008 και φόβους για μια νέα κρίση, εντούτοις της DZ Bank τονίζει ότι αυτή τη φορά, οι τράπεζες ξεκινούν από ένα πολύ διαφορετικό σημείο. Η εποπτεία είναι πολύ πιο αυστηρή, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν σήμερα πολύ περισσότερα κεφάλαια και ρευστότητα. Επιπλέον, η αλληλεξάρτησή τους μέσω των παραγώγων και της διατραπεζικής αγοράς έχει μειωθεί δραστικά, όπως και τα ρίσκα στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.
Και την ίδια στιγμή, οι αιτίες της σημερινής κρίσης δεν συγκρίνονται με εκείνες του 2008. Το 2006, το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων έφερε στις τράπεζες μεγάλες ζημιές από τα δάνεια και προβλήματα φερεγγυότητας. Αντίθετα σήμερα, οι τράπεζες εμφανίζουν λογιστικές ζημιές σε τίτλους και δάνεια λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, όμως θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους στο ακέραιο όταν οι τίτλοι αυτοί και τα δάνεια ωριμάσουν.
Η DZ Bank εντοπίζει, παράλληλα, και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και στην κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ένας παράγοντας που συνέβαλε καθοριστικά στις τεράστιες εκροές κεφαλαίων στις τρεις αμερικανικές τράπεζες που κατέρρευσαν ήταν το ασυνήθιστα υψηλό μερίδιο των μη ασφαλισμένων καταθέσεων που είχαν. Οι τραπεζικές καταθέσεις στις ΗΠΑ είναι εγγυημένες από την FDIC έως το ποσό των 250.000 δολαρίων ανά πελάτη, όμως στις τράπεζες αυτές, έως και το 94% των καταθέσεων δεν καλύπτονταν από την εγγύηση. Στην Ευρώπη, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος, καθώς ο μέσος πελάτης έχει πολύ χαμηλότερες καταθέσεις.
Βέβαια, η DZ Bank δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας ξαφνική κρίσης εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μεγάλες εκροές καταθέσεων και θα αλλάξει πολύ σύντομα την εικόνα ρευστότητας μιας τράπεζας. Στο σημερινό περιβάλλον, με τη μεγάλη νευρικότητα, είναι πολύ σημαντικό να αποτρέπονται οι αρνητικές ειδήσεις που μπορούν να κλονίσουν τη σταθερότητα μιας τράπεζας, καθώς όταν ξεκινήσει το καθοδικό σπιράλ, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, ο πλέον κατάλληλος για να δώσει τέλος σε αυτό το αρνητικό σπιράλ είναι οι κεντρικές τράπεζες, με τη λειτουργία τους ως δανειστών έσχατης ανάγκης.
Σε κάθε περίπτωση, η Credit Suisse χαρακτηρίζεται από τον οίκο σαν μια ειδική περίπτωση, καθώς η τράπεζα τρόμαζε τους επενδυτές εδώ και χρόνια με αρνητικές ειδήσεις. «Καμία άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα δεν βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση», τονίζουν οι αναλυτές.
Βέβαια, η DZ Bank δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις και με άλλες περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ. «Αλλά αυτές αναμένεται να σταματήσουν, σταδιακά, να προκαλούν τρόμο στις ευρωπαϊκές αγορές και να γίνουν κάτι σαν συνήθεια», καταλήγει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος.
Διαβάστε επίσης:
Οι ανησυχίες στις τράπεζες επιμένουν: Βουτιά 9% για τη μετοχή της Deutsche Bank
Capital Economics: Τα χειρότερα μάλλον πέρασαν για τις τράπεζες αλλά δεν είναι όλα ρόδινα
Berenberg Bank: Τα 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για την τραπεζική κρίση
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News