BUSINESS & FINANCE

BofA: Ο πληθωρισμός σε δεύτερη μοίρα – Τι φοβούνται τώρα οι επαγγελματίες των αγορών

BofA: Ο πληθωρισμός σε δεύτερη μοίρα – Τι φοβούνται τώρα οι επαγγελματίες των αγορών

Οι τριγμοί στις τράπεζες έκαναν τους επενδυτές να μην ανησυχούν πια για τον πληθωρισμό. Όπως προκύπτει από τη μηνιαία δημοσκόπηση της Bank of America, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή  244  επαγγελματιών fund managers, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια 621 δισ. δολαρίων, η μεγαλύτερη ανησυχία τους πλέον είναι ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός.

Συγκεκριμένα, το 31% των διαχειριστών πιστεύει ότι ένα πιστωτικό γεγονός στις τράπεζες είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές, έναντι του 25% που ανησυχεί περισσότερο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός.

BofA: Ο πληθωρισμός σε δεύτερη μοίρα – Τι φοβούνται τώρα οι επαγγελματίες των αγορών-1

Μέχρι και τον περασμένο μήνα, ο υψηλός πληθωρισμός ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία περίπου 4 στους 10 επαγγελματίες των αγορών, επισκιάζοντας και με διαφορά όλους τους άλλους φόβους.

BofA: Ο πληθωρισμός σε δεύτερη μοίρα – Τι φοβούνται τώρα οι επαγγελματίες των αγορών-2

Όσο για το πώς πιστεύουν ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί αυτή η κρίση, ποσοστό 34% των διαχειριστών εντοπίζει την πιθανή εστία της στον σκιώδη τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ. Το 17% βάζει στο μικροσκόπιο τα χρέη των αμερικανικών επιχειρήσεων και το 10% τις αγορές ακινήτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το ποσοστό των διαχειριστών που προβλέπει επιδείνωση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε στο 51% από 35% τον προηγούμενο μήνα και είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022.  Αντίστοιχα, οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

BofA: Ο πληθωρισμός σε δεύτερη μοίρα – Τι φοβούνται τώρα οι επαγγελματίες των αγορών-3

Συνεπώς, οι fund managers υιοθετούν long θέσεις στα μετρητά και τα εμπορεύματα και short στις μετοχές. Συγκεκριμένα, αυξάνουν τις θέσεις των χαρτοφυλακίων τους στα μετρητά στο 5,5% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα. Στις μετοχές, η στροφή από τη Wall Street στην Ευρώπη επιταχύνεται, τα χαρτοφυλάκια γυρίζουν σε underweight θέσεις στις τράπεζες και τις μετοχές τεχνολογίας, ενώ καθαρό ποσοστό 42% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θα υπερ-αποδώσουν έναντι των small caps.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι  οι 3.800 μονάδες αποτελούν τον «πάτο» για τον S&P 500, συστήνουν όμως στους επενδυτές να πουλήσουν όταν ο δείκτης φτάσει στις 4.100 με 4.200 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: 

Berenberg Bank: Τα 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για την τραπεζική κρίση

Michael Wilson (Morgan Stanley): Μπαίνουμε στη βίαιη αρχή του τέλους του bear market

Barclays: Πώς θα προστατευθούν οι επενδυτές από την τραπεζική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News