Τι γίνεται με τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για ΑΤ1 εκδόσεις ομολόγων
Επίσημα στον πάγο μπαίνουν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την έκδοση ΑΤ1 (Additional Tier 1) τίτλων μετά την αύξηση των επιτοκίων σε όλες τις κατηγορίες ομολόγων. Εκτός από το κόστος έκδοσης ομολόγων Tier II και senior preferred, που «ανατιμολογήθηκαν» ανοδικά, την «τιμητική» τους στην αύξηση του κόστους άντλησης κεφαλαίων είχαν οι ΑΤ1 τίτλοι, που θεωρήθηκαν οι πιο ευάλωτοι σε μια πιθανή μετάδοση της κρίσης.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκάλεσε είναι το γεγονός ότι το επιτόκιο των αντίστοιχων τίτλων που έχουν εκδώσει η Alpha Bank και η τράπεζα Πειραιώς εκτινάχθηκε σε επίπεδα μεταξύ 16,5% – 19,5%, από 11,875% και 8,75% που ήταν το επιτόκιο της έκδοσης τον Φεβρουάριο του 2023 και τον Ιούνιο του 2021 αντίστοιχα. Ανοδικά διαμορφώθηκαν τα επιτόκια για όλους τους τύπους ομολόγων, όπως π.χ. ο senior preferred τίτλος της Eurobank που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2022 με κουπόνι 4,375% και τιμολογείται με 8,10%, ή ο Tier II τίτλος της Εθνικής, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019 με κουπόνι 8,25% και τιμολογείται με 11%. Να σημειωθεί ότι εκτός από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς που διαθέτουν ομόλογα αυτής της κατηγορίας, πλάνο για την έκδοση παρόμοιων τίτλων έχουν η Εθνική τράπεζα και η Eurobank. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τα σχέδια για έκδοση ΑΤ1 τίτλων δεν είναι άμεσα και μετά την αναταραχή που έχει προκληθεί ο όποιος σχεδιασμός μετατίθεται για
το 2024.
Οι ΑΤ1 τίτλοι προσμετρώνται απευθείας στα κεφάλαια μιας τράπεζας και για αυτό το λόγο θεωρούνται ως τίτλοι υψηλότερου ρίσκου, καθώς οι κάτοχοί τους είναι αυτοί που αναλαμβάνουν μετά τους μετόχους το κόστος της εξυγίανσης. Με βάση τους κανόνες του SSM το όριο για τις εκδόσεις ΑΤ1 ομολόγων προκειμένου οι τίτλοι αυτοί να προσμετρώνται στα κεφάλαια είναι το 2% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets). H τράπεζα Πειραιώς έχει εκδώσει 600 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ.
Την χθεσινή αναταραχή στις αγορές ομολόγων προκάλεσε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να εξομοιώσει τους μετόχους με τους κατόχους ΑΤ1 τίτλων της Credit Suisse, «κουρεύοντας» οριζόντια τις δύο κατηγορίες.
Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών που προκλήθηκαν με κοινή ανακοίνωσή τους επίσης χθες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), ξεκαθάρισαν ότι «οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους απαιτείται η απομοίωση των ομολόγων κατηγορίας AT1. Η σειρά με βάση την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας υφίστανται ζημιές ορίζεται από το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ε.Ε. και το οποίο ενσωματώνει τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση» σημειώνουν οι αρχές. Αυτή η προσέγγιση, όπως επισημαίνουν «έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες τραπεζικής εποπτείας του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων», ενώ καταλήγουν ότι «τα ομόλογα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν σημαντικός παράγοντας της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Σε δηλώσεις του τέλος στο Reuters ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και ότι δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο κ. Στουρνάρας απέδωσε την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αντιστρέψει την σειρά επιμερισμού των ζημιών στην εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την UBS με γνώμονα, όπως είπε, «το γενικότερο όφελος, κάτι που έκαναν με επιτυχία».
Διαβάστε επίσης:
Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα AT1 της Credit Suisse
Berenberg Bank: Τα 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για την τραπεζική κρίση
Στουρνάρας στο CNBC: Θετική η άμεση παρέμβαση των ελβετικών αρχών για τη διάσωση της Credit Suisse
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News