Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 19:20
BUSINESS & FINANCE

Ομολογιούχοι VS Μέτοχοι: Ποιος «πληρώνει τη νύφη» Credit Suisse 

Ομολογιούχοι VS Μέτοχοι: Ποιος «πληρώνει τη νύφη» Credit Suisse 

Μέσα στην γενικότερη αναταραχή που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Credit Suisse οι ρυθμιστικές Αρχές σε Ευρώπη και Βρετανία είχαν να ασχοληθούν και με την βουτιά που προκάλεσε στην αγορά των τραπεζικών ομολόγων η συμφωνία για την εξαγορά της προβληματικής τράπεζας από την UBS. Και αυτό γιατί οι μεγάλοι χαμένοι της συμφωνίας ήταν οι κάτοxoi των ομολόγων Addition Tier 1 (AT1), συνολικής αξίας περίπου 17 δισ. ευρώ, που θα δουν την αξία τους να μηδενίζεται ενώ οι μέτοχοι της Credit Suisse θα πάρουν αντάλλαγμα. 

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα στις αγορές, τόσο η Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αλλά και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, δήλωσαν σήμερα πως θα επιβάλλουν ζημιές πρώτα στους μετόχους και μετά στους ομολογιούχους. «Αυτή ηταν η προσέγγισή μας στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις αποφάσεις των εποπτικών Αρχών σε περιπτώσεις κρίσεων», ανέφερε σημερινή ανακοίνωση. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε στην μείωση των απωλειών των τραπεζικών ομολόγων, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε λίγη ώρα αργότερα και η Τράπεζας της Αγγλίας. Όλοι οι Θεσμοί πάντως χαιρέτησαν τις ενέργειες που αποφάσισαν χθες οι ελβετικές Αρχές. 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας που κατέληξαν χθες οι ελβετικές Αρχές, η UBS θα πληρώσει περίπου 3 δισ. ελβετικά φράγκα για την Credit Suisse, ενώ θα αναλάβει και ζημιές περί τα 5,4 δισ. Βάσει της συμφωνίας, αποφασίστηκε πως τα ομόλογα ΑΤ1, συνολικής αξίας 17 δισ. ευρώ θα χάσουν την αξία τους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους ομολογιούχους που πίστευαν ότι ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι μέτοχοι δεν χάνουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η Σαουδική Αραβία υπολογίζεται ότι θα χάσει πάνω από 1 δισ., ενώ μεγάλες απώλειες θα καταγράψει και το Κατάρ. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης, η UBS καταβάλλει στους μετόχους της Credit Suisse 0,76 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.

Τα ομόλογα ΑΤ1 έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στις τράπεζες την προηγούμενη δεκαετία, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούσαν τρόπους κεφαλαιακής ενίσχυσης για να καλύψουν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέων μετοχών. «Το Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνει ένα σημαντικό εργαλείο κεφαλαιακής διάρθρωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», ανέφερεαν οι ρυθμιστικές Αρχές στην κοινή τους ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το Reuters, τα ομόλογα AT1 της Credit Suisse είχαν ειδικό όρο ο οποίος επέτρεψε στις ελβετικές αρχές να απομειώσουν την αξία τους, ασχέτως του τι θα συνέβαινε με τις μετοχές. Τέτοιος όρος δεν περιλαμβάνεται συνήθως στις εκδόσεις των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν αναλυτές. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελβετικό banking: Πώς η «Rolls Royce» του finance έφερε την τραπεζική κρίση στην Ευρώπη

Ξεκίνησε από τους σιδηρόδρομους, την εμπιστεύτηκαν οι πλούσιοι του κόσμου: Τέλος εποχής για μια τράπεζα 167 ετών

ΕΚΤ – EBA: Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Πότε απομειώνονται τα ΑΤ1

Γιατί το deal της Credit Suisse πλήττει τις άλλες τράπεζες – Σοκ σε μία αγορά 275 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News