Credit Suisse: «Ανάχωμα» 50 δισ. ευρώ στην κρίση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας
Παρέμβαση για τη στήριξη της Credit Suisse πραγματοποιούν οι ελβετικές αρχές, με την Swiss National Bank να της δανείζει έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ). Παράλληλα, η τράπεζα κάνει προσφορά για την επαναγορά ομολόγων της αξίας έως 3 δισ. ελβετικών φράγκων, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την κρίση εμπιστοσύνης που προκαλεί μετασεισμούς στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Πρόκειται για μέτρα που δεν έχουν ενεργοποιηθεί στις μεγάλες ελβετικές τράπεζες από την κρίση του 2008 και έρχονται αφότου η μετοχή της Credit Suisse βρέθηκε χθες να χάνει ακόμα και 31% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.
Η μετοχή ανέκτησε χθες μέρος του χαμένου εδάφους έπειτα από την ανακοίνωση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για την παροχή ρευστότητας, εφόσον χρειαστεί.
Η είδηση της παροχής έως και 50 δισ. φράγκων προκαλεί ράλι στα futures των ευρωπαϊκών αγορών.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, με ιστορία που ξεκινά το 1856, πλήττεται τα τελευταία χρόνια από μια σειρά λαθών, σκανδάλων, διοικητικών αλλαγών και νομικών προβλημάτων. Η τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές 7,3 δισ. ελβετικών φράγκων για την περασμένη χρονιά, με τις οποίες «διεγράφησαν» τα κέρδη όλης της προηγούμενης δεκαετίας. Η δεύτερη αναθεώρηση της στρατηγικής της σε διάστημα δύο χρόνων δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να σταματήσει τις εκροές κεφαλαίων των πελατών.
Η ελβετική τράπεζα θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος στο χρηματοοικονομικό σύστημα, την ώρα που η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ ξυπνά μνήμες από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Ο επικεφαλής της BlackRock, Larry Fink, προειδοποίησε ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς η δεκαετία και πλέον του εύκολου χρήματος και των χαμηλών επιτοκίων προκάλεσε ρωγμές στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, εκτιμά ότι τα προβλήματα θα αρχίσουν να αυξάνονται λόγω των εξελίξεων στην αγορά ομολόγων και προειδοποιεί ότι η SVB ήταν μόνο «το καναρίνι στο ορυχείο».
«Αρχίζουν να πέφτουν τα ντόμινο; Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο εκτεταμένη είναι η ζημιά», σημειώνει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων του κόσμου.
Ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini έγραψε στο Twitter ότι η Credit Suisse είναι μια «στιγμή Lehman» για τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς αγορές. «Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί», σημείωσε ο Dr Doom, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν είναι καν σαφής η έκταση των λογιστικών ζημιών που κρύβει η ελβετική τράπεζα από τις θέσεις της σε ομόλογα και άλλες επενδύσεις.
Υπάρχουν βέβαια και οι πιο ψύχραιμες φωνές, όπως της Lisa Shalett από τη Morgan Stanley, η οποία δεν πιστεύει βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα κρίση αλά 2008. Η κατάρρευση των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών ήταν αποτέλεσμα κακού risk management στην εποχή των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων, τονίζει. Και ενώ θεωρεί ότι και άλλες τράπεζες θα καταρρεύσουν, εντούτοις λέει ότι η απειλή στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα και τις οικονομίες είναι περιορισμένη.
Διαβάστε επίσης:
Ποια τράπεζα θα είναι η επόμενη – Από τον άνθρωπο που προέβλεψε την πτώση της Lehman Brothers
Credit Suisse: Βρήκε «ουσιαστικές αδυναμίες» στις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων της
ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News