Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 21:39
ΒUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Πιο ακριβή η παέγια από κάθε άλλη φορά τον Φεβρουάριο

Ισπανία: Πιο ακριβή η παέγια από κάθε άλλη φορά τον Φεβρουάριο

Οι Ισπανοί πλήρωσαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά για την παέγια τον περασμένο μήνα, καθώς οι τιμές του ελαιολάδου, του ρυζιού και των οσπρίων εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Το κόστος των βασικών συστατικών που απαιτούνται για το μαγείρεμα του εθνικού πιάτου της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 19,1% από πέρυσι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το μηνιαίο δείκτη του Bloomberg για το συγκεκριμένο πιάτο, ο οποίος συγκεντρώνει στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας.

Δείκτης της ισπανικής Παέλια

Μεταβολή (σε ετήσια βάση)

Source: INE

 

Πρόκειται για αύξηση τρεις φορές υψηλότερη από τον πληθωρισμό 6% της χώρας. Η τιμή του ελαιολάδου παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση – 33,5%, ενώ οι τιμές λαχανικών και οσπρίων ενισχύθηκαν 23,6% και 21,2% αντίστοιχα. 

Οι τιμές ειδών διατροφής συνέχισαν να αυξάνονται ραγδαία ακόμη και αφότου η ισπανική κυβέρνηση μείωσε τους φόρους σε βασικά είδη στις αρχές του έτους. Η μείωση της παραγωγής φρούτων και λαχανικών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που ώθησε στα ύψη τις τιμές, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. 

Δείκτης της ισπανικής Παέλια τον Φεβρουάριο του 2023

Μεταβολή (σε ετήσια βάση) 

Πηγή: INE

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κάντε το όπως στην Ισπανία;

Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα που «νίκησε» τον πληθωρισμό – Πώς εξηγείται

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη αύξηση πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία – Αλλάζει το σκηνικό για τα επιτόκια

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News