Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 20:53
BUSINESS & FINANCE

Οι συνομιλίες για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζονται – Τι λένε Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, ΟΗΕ

Οι συνομιλίες για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζονται – Τι λένε Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, ΟΗΕ

Οι συνομιλίες για την παράταση της συμφωνίας (η οποία λήγει αυτή την εβδομάδα) που επιτρέπει τις μεταφορές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζονται δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία.

Από τότε που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία στις 22 Ιουλίου, εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων προϊόντων διατροφής έχουν εξαχθεί από τα λιμάνια της Ουκρανίας, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών των τροφίμων από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η Ρωσία πρότεινε τη Δευτέρα να επιτραπεί η ανανέωση της συμφωνίας για 60 ημέρες, το ήμισυ της διάρκειας της προηγούμενης ανανέωσης, αν και δεν είναι άμεσα σαφές για το πώς η συμφωνία θα μπορούσε να παραταθεί για το ήμισυ της προηγούμενης διάρκεια των 120 ημερών.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε την Τρίτη τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν λέγοντας ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απάντηση από όλα τα μέρη στην πρότασή της.

Η Τουρκία, η οποία διευκόλυνε τη συμφωνία μαζί με τον ΟΗΕ, ανέφερε σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας ότι η Μόσχα συμφώνησε να υποστηρίξει την παράταση της συμφωνίας κατά 60 ημέρες, αλλά και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν αν η συμφωνία θα συνεχιστεί για 60 ή 120 ημέρες με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Stephane Dujarric να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι «η θέση μας είναι ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί».

Η Ουκρανία δήλωσε ότι θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως με βάση τη διάρκεια των 120 ημερών που μπορεί να ανανεωθεί.

«Θα ακολουθήσουμε αυστηρά τη συμφωνία», δήλωσε ανώτερος Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος στο Reuters. 

«Δεν είναι επιλογή να υπογράψουμε την τρέχουσα συμφωνία μόνο για 60 ημέρες – το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, διότι γνωρίζουμε ότι η τρέχουσα συμφωνία παρατείνεται αυτόματα για 120 ημέρες, εάν δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από καμία πλευρά», δήλωσε ο Αντρέι Σίζοφ, επικεφαλής της γεωργικής συμβουλευτικής εταιρείας Sovecon.

«Έτσι, αν η Ρωσία θέλει η συμφωνία να διαρκέσει για 60 ημέρες, όλες οι πλευρές θα πρέπει να υπογράψουν μια νέα συμφωνία, κάτι που φαίνεται απίθανο, καθώς η Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ήταν έτοιμη να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία».

Το Κρεμλίνο επανέλαβε προηγούμενες ρωσικές θέσεις σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει τα εμπόδια στις δικές του εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να «σταθεί σε ένα πόδι».

Η Ρωσία έχει πει ότι οι κυρώσεις στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφαλιστική βιομηχανία της έχουν δημιουργήσει εμπόδια, παρόλο που η Δύση δεν έχει στοχεύσει ρητά τις γεωργικές εξαγωγές.

Οι διεθνείς έμποροι σιτηρών ανέμεναν ευρέως την παράταση της συμφωνίας. Αυτό είχε συμβάλει σε μείωση των τιμών με το αμερικανικό σιτάρι Wv1, για παράδειγμα, να πέφτει την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Οι αγορές σιταριού και καλαμποκιού ανέκαμψαν αυτή την εβδομάδα, καθώς η Μόσχα πίεσε να παρατείνει τη συμφωνία για μόλις 60 ημέρες, τροφοδοτώντας τις αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευσή της, δεδομένων των κατηγοριών της Ουκρανίας ότι η Ρωσία επιβραδύνει σκόπιμα τη διαδικασία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News