Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 10:40
MANPOWERGROUP

Απασχόληση: Σε ποιους κλάδους ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας

Απασχόληση: Σε ποιους κλάδους ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας

Σταθερές στο 7% παραμένουν οι προοπτικές απασχόλησης το δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης (ΝΕΟ) του ομίλου ManpowerGroup οι αρμόδιοι για τις προσλήψεις στη χώρα παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Στο πλαίσιο αυτό παρατηρούνται ορισμένες θετικές ενδείξεις, όπως ότι οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται αυξημένες κατά 10% έναντι της ίδια περιόδου πέρυσι, καθώς και ότι η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην περιοχή ΕΜΕΑ για την ετήσια αύξηση, η οποία ξεπερνά τη μέση αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κατά 14%. Επιπλέον το 30% των 510 Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 49% δεν αναμένει κάποια αλλαγή ενώ το 17% προβλέπει μείωση και το 4% δεν γνωρίζει.

Βελτίωση σε 8 στους 9 κλάδους

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων στη χώρα αναμένουν ένα βελτιωμένο περιβάλλον απασχόλησης σε 8 από τους 9 τομείς το ερχόμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης ΝΕΟ σε 1 τομέα εμφανίζει μείωση.

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων στην Ελλάδα καταγράφεται στον τομέα των Χρηματοοικονομικών & Κτηματομεσιτικών με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21%, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο και 27% από το αντίστοιχο περσινό. Η Ελλάδα τοποθετείται στην 8η θέση παγκοσμίως για την τριμηνιαία άνοδο του τομέα Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά ξεπερνώντας κατά 13% τη μέση τριμηνιαία αύξηση των συνολικά 41 χωρών.

Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας με άνοδο κατά 19% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2023. Ο τομέας με τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο είναι οι Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα & Αυτοκινητοβιομηχανία με μεταβολή 30%. 

Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στη χώρα είναι η Υπόλοιπη Ελλάδα με NEO 12, με αύξηση 9% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και 2% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2023.

Απασχόληση: Σε ποιους κλάδους ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας-1

Οι Έλληνες εργοδότες σε οργανισμούς με τουλάχιστον 250 εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι με δείκτη ΝΕΟ 13, αν και οι προθέσεις προσλήψεων μειώθηκαν κατά 7% σε αυτό το μέγεθος οργανισμών συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακόμη, οι προθέσεις στις μεσαίες επιχειρήσεις (με 50-249 εργαζόμενους) έχουν αυξηθεί κατά 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. 

Απασχόληση: Σε ποιους κλάδους ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας-2

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνεται παρά τις πληθωριστικές τάσεις και τους φόβους για ύφεση σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό το θετικό οικονομικό κλίμα αναπτύχθηκε χάρη στην αναζωογόνηση του Τουρισμού που συνεχίζει να ευνοεί την οικονομία μετά την πανδημία, αλλά και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, ειδικά στον τομέα των ακινήτων, με τα νέα κατασκευαστικά έργα να κρατούν τους εργοδότες θετικούς στις προσλήψεις. Είναι προφανές ότι στην έρευνα διατηρείται η πρόθεση αύξησης των προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών των μεγάλων έργων» σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, CEO της ManpowerGroup Ελλάδας.

Οι Προοπτικές Απασχόλησης στον Κόσμο

Απασχόληση: Σε ποιους κλάδους ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας-3

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το β’ τρίμηνο του 2023, οι εργοδότες αναμένουν να αυξήσουν τα επίπεδα προσωπικού με τον ίδιο ρυθμό όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, με βάση τις εποχικά προσαρμοσμένες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (ΝΕΟ) που παρέμειναν στο 23%. 

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το β’ τρίμηνο του 2023 προβλέπονται στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής: Παναμάς (41), Κόστα Ρίκα (38) και Γουατεμάλα (38). 

Οι προσδοκίες προσλήψεων παραμένουν οι χαμηλότερες, αν και σταθερές στην περιοχή ΕΜΕΑ (18). Η Ουγγαρία καταγράφει τον πιο αδύναμο δείκτη ΝΕΟ (2), ενώ  η Νορβηγία (30) αποτυπώνει τις υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων στην περιοχή, μαζί με την Ολλανδία (30) και την Ελβετία (30).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η εστίαση εξακολουθεί να αναζητεί εργαζομένους

Έρευνα Workmonitor: Οι έξι προτεραιότητες των εργαζομένων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News