Πώς οι εκροές κεφαλαίου έκλεισαν την SVB και πού θα οδηγήσει όλο αυτό το σκηνικό
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι το τέλος των χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει ξαφνικές κρίσεις σε απροσδόκητες «περιοχές» της παγκόσμιας χρηματοδότησης. Έτσι, όταν η Silicon Valley Bank (SVB) κατέρρευσε εν μέσω στενότητας χρηματοδότησης, οι επενδυτές έμειναν να αναρωτιούνται εάν η κατάστασή της ήταν προάγγελος ευρύτερων προβλημάτων. Οι μεγάλες τράπεζες είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες από ό,τι πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και η βάση καταθέσεων της SVB ήταν ασυνήθιστα συγκεντρωμένη σε νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονταν από venture. Ωστόσο, το sell off των τραπεζικών μετοχών που ακολούθησε τα δεινά της SVB αντανακλούσε τις ανησυχίες ότι οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων θα μπορούσαν να βλάψουν τουλάχιστον τους πιο ευάλωτους δανειστές.
1. Τι συνέβη στην SVB;
Ως η μοναδική εισηγμένη τράπεζα που επικεντρώθηκε στη Silicon Valley και σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις, η SVB ήταν βαθιά ενσωματωμένη στο οικοσύστημα των startup των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, συνεργάστηκε με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και το 44% των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια που εισήχθησαν πέρυσι στο χρηματιστήριο. Μεταξύ των πελατών της συμπεριλαμβάνονται το Shopify, η εταιρεία VC Andreessen Horowitz και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike Holdings. Στις 8 Μαρτίου, η μητρική της εταιρεία, SVB Financial Group, ανακοίνωσε ότι πώλησε χαρτοφυλάκιο με χρεόγραφα αξίας 21 δισ.δολαρίων με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων και ότι εν συνεχεία θα πωλούσε μετοχές αξίας 2,25 δισ.δολαρίων για να στηρίξει την κεφαλαιακή της βάση. Αυτό ενόχλησε αρκετούς εξέχοντες επενδυτές από τον χώρο του επιχειρηματικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των Founders Fund, Coatue Management και Union Square Ventures, που φέρεται ότι είχαν συμβουλεύσει τις επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου τους να τραβήξουν τα κεφάλαιά τους από την τράπεζα. Μέχρι τις 10 Μαρτίου, η προσπάθεια άντλησης νέων μετοχών ή εύρεσης αγοραστή είχε εγκαταλειφθεί και η τράπεζα τέθηκε υπό τη διαχείριση της Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC).
2. Τι σημαίνει αυτό για την SVB και τους πελάτες της;
Η FDIC ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια νέα τράπεζα, την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, για να διατηρεί τα περιουσιακά στοιχεία της SVB. Είπε ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες – όσοι έχουν 250.000 δολάρια ή λιγότερο στους λογαριασμούς τους – θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους έως τις 13 Μαρτίου. Η είσπραξη συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από άλλη υγιή τράπεζα ή η FDIC θα πληρώσει τους καταθέτες μέχρι το ασφαλισμένο όριο . Συνήθως, η FDIC πωλεί τα περιουσιακά στοιχεία μιας χρεοκοπημένης τράπεζας σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πληρώνει όσους έχουν ανασφάλιστες καταθέσεις από αυτά τα έσοδα. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό είσπραξης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, είπε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη αυτό το ποσό.
3. Θα μπορούσε να εμφανιστεί αγοραστής;
Δεν είναι δεδομένο, παρότι εφικτό. Μια συναλλαγή μπορεί να περιλαμβάνει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας αποσπασματικά ή συνολικά, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει το θέμα το οποίο είπε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί μια συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δημιούργησαν προηγούμενο διευθετώντας τις προβληματικές πωλήσεις των Bear Stearns και Merrill Lynch στις JPMorgan Chase και Bank of America αντίστοιχα. Αλλά αυτές οι τράπεζες που κατέρρευσαν θεωρήθηκαν συστημικά σημαντικές λόγω των υποχρεώσεών τους σε χρέη προς άλλες τράπεζες. Για το λόγο αυτό, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η SVB θα έχει την ίδια μεταχείριση.
4. Γιατί η SVB αποδείχθηκε τόσο ευάλωτη;
Υπήρξαν αρκετοί παράγοντες, όμως ο βασικότερος είναι οι ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η Φέντεραλ Ριζέρβ για να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών. Οι επιτοκιακές αυτές αυξήσεις που έπληξαν ιδιαίτερα την SVB έπληξαν ιδιαίτερα τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, που ήταν και οι βασικοί πελάτες της τράπεζας. Καθώς τα επιχειρηματικά κεφάλαια τελείωσαν, οι πελάτες της SVB χρησιμοποίησαν τις καταθέσεις τους για να κάνουν ανάληψη μετρητών που χρειάζονταν για να συνεχίσουν.
5. Τι συνέβη μετά από αυτές τις αποσύρσεις κεφαλαίων;
Για να καλύψει το κενό, η SVB χρειάστηκε να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία – κυρίως ομόλογα που είχαν χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους. Αυτό προκάλεσε ζημίες 1,8 δισ. δολαρίων που δεν θα είχαν όμως πλήξει τον ισολογισμό της τράπεζας εάν τα ομόλογα διατηρούνταν μέχρι τη λήξη τους. Και εδώ, η δομή χρηματοδότησης της SVB την είχε καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτη. Όλες οι τράπεζες των ΗΠΑ διατηρούν ένα μέρος των χρημάτων τους σε κρατικά ομόλογα και άλλους τίτλους, όμως οι αυξήσεις της Fed έπληξαν την αξία αυτών των ομολόγων.
6. Γιατί υπάρχουν φόβοι μετάδοσης της κρίσης;
Πρώτον, τα προβλήματα της SVB συνέπεσαν με το απότομο κλείσιμο της Silvergate Capital, αν και οι δύο περιπτώσεις είναι ως επί το πλείστον άσχετες. Στη Silvergate, το ζήτημα αφορούσε τις καταθέσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, όταν οι πελάτες – επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων, κυρίως – απέσυραν μετρητά για να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX. Ακόμη και πριν δημοσιοποιηθούν τα δεινά της SVB, οι μετοχές των τραπεζών των ΗΠΑ είχαν δεχθεί πιέσεις μετά την προειδοποίηση της KeyCorp για αυξανόμενη πίεση για ανταμοιβή των αποταμιευτών: Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι καταθέτες μπορούν να στραφούν σε τράπεζες που προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια. Οι αναλυτές λένε ότι η πίεση πλήττει περισσότερο τις περιφερειακές τράπεζες.
7. Υπήρξε κάποιος που είδε την κρίση να έρχεται;
Ήδη υπήρχαν αυξημένες ανησυχίες για τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια ενισχύουν τα έσοδα των τραπεζών, βραχυπρόθεσμα τις αναγκάζουν να απομειώσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων που διακρατούν. Συνολικά, οι τράπεζες των ΗΠΑ είχαν καταγράψει εν δυνάμει ζημίες ύψους 620 δισ. δολαρίων από τα διακρατούμενα μέχρι τη λήξη ομόλογά τους στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με την FDIC. Ήδη, η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει ότι οι εν δυνάμει αυτές ζημίες είχαν επηρεάσει το δηλωμένο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Μέχρι τον Ιανουάριο, ο οικονομικός διευθυντής της SVB διαβεβαίωνε τους επενδυτές ότι δεν υπήρχε επιθυμία για αλλαγή του διαθέσιμου προς πώληση χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Όλα άλλαξαν ξαφνικά αυτό το μήνα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Capital Economics για SVB: Από την πληθωριστική κρίση σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση;
Βουλιάζουν οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη – H Silicon Valley Bank και οι ανησυχίες για κρίση
Μια δίνη έλλειψης πληροφοριών και παραπληροφόρησης: Τι έγινε με την Silicon Valley Bank
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News