BUSINESS & FINANCE

Έλλειμμα μικρότερο από 1,5% του ΑΕΠ για το 2022

Έλλειμμα μικρότερο από 1,5% του ΑΕΠ για το 2022

Παρά ότι το 2022 ήταν μια χρονιά ενεργειακής κρίσης και η κυβέρνηση χρειάστηκε να ρίξει αρκετά δισ. ευρώ στο τραπέζι για τη στήριξη της κοινωνίας ευρώ μέσω των κρατικών επιδοτήσεων για το ρεύμα, των επιταγών ακρίβειας, του Fuel Pass του  έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για έλλειμμα της τάξης του 1,6% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό όχι μόνο δεν κινδύνεψε αλλά όπως αποκάλυψε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Χρήστος Σταϊκούρας, το έλλειμμα θα είναι  ακόμη και κάτω από το 1,5%.

Το αποτέλεσμα αυτό θα αποτελέσει και ένα  πολύ καλό μήνυμα προς τις αγορές, κάτι που χρειάζεται η χώρα, εν μέσω μάλιστα και των εκλογών  και έχοντας μπροστά τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή στις 24 Απρίλιου. 

Σε συνάρτηση αυτών αναμένεται να είναι καλύτερο και το επίπεδο της ανάπτυξης για το 2022, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να μην  αποκλείει το ενδεχόμενο  η ανάπτυξη  να σκαρφαλώσει ακόμα και στα επίπεδα του 2% (1,8% είναι η εκτίμηση που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό). Τα στοιχεία για το πώς τελικά «έκλεισε» το 2022 αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου. 

Οι εκκρεμότητες πριν από τις εκλογές 

Οι  όποιες αναθεωρήσεις προκύψουν λόγω καλύτερης ανάπτυξης το 2022 αλλά και η καλύτερη πορεία της οικονομίας έως τώρα, κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας, θα πρέπει να αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να υποβάλει έως το τέλος Απρίλιου.

Ωστόσο, τα περιθώρια είναι στενά λόγω των εκλογών, με αποτέλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών να τρέχουν για την ολοκλήρωση του τον Μάρτιο. Παρόλα αυτά δεν ισχύει το ίδιο και με το Μεσοπρόθεσμο που θα πρέπει να κατατεθεί το ίδιο διάστημα, με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν πως θα κατατεθεί από τη νέα ηγεσία του Οικονομικού Επιτελείου και την νέα, όποια κυβέρνηση  μετά τις εκλογές, η οποία και θα πρέπει να  χαράξει τη δική της δημοσιονομική πολιτική για την επόμενη τετραετία. 

Διαβάστε επίσης: 

Ανω των 5,6 δισ. τα φετινά μέτρα στήριξης

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,76 δισ. τον Ιανουάριο – Πάνω από τον στόχο

Η ΤτΕ «βλέπει» δημοσιονομικό χώρο – Το δίλημμα της κυβέρνησης 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News