Business & Finance Κυριακή 19/02/2023, 08:00
BUSINESS & FINANCE

Ανω των 5,6 δισ. τα φετινά μέτρα στήριξης

Ανω των 5,6 δισ. τα φετινά μέτρα στήριξης

O «λογαριασμός» των μέτρων στήριξης του 2023 ξεπέρασε αισίως τα 5,6 δισ. ευρώ, χωρίς καν να περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσό το κονδύλι για τις αυξήσεις στις συντάξεις, το οποίο έπρεπε ούτως ή άλλως να δοθεί κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας. Εκτός καταλόγου και οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα –οι οποίες προς το παρόν καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με τα χρήματα που δίνουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας–, εκτός καταλόγου και τα μέτρα που δεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος, όπως οι ρυθμίσεις για τα χρέη ή η «γενναία», όπως προαναγγέλλεται, αύξηση του κατώτατου μισθού. Ερίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα μέτρα στήριξης, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Απολύτως κοστολογημένα και αναγκαία τα μέτρα για να ξεπεραστεί η πληθωριστική κρίση υποστηρίζει η κυβέρνηση, για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων μιλάει η αντιπολίτευση.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η προικοδότηση της φετινής χρονιάς με παροχές και λοιπές παρεμβάσεις ουσιαστικά άρχισε να σχεδιάζεται από το περασμένο καλοκαίρι, με τα περισσότερα μέτρα να ανακοινώνονται από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ: κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, διατήρηση μειωμένων συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων για την απόκτηση στέγης από τους νέους. Ετσι, στον προϋπολογισμό του 2023 εντάχθηκε κατάλογος μέτρων με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έχει προγραμματιστεί να καλυφθεί με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πώς φθάσαμε από τα 4,2 δισ. ευρώ στα 5,6 δισ. ευρώ πριν καν συμπληρωθεί ο 2ος μήνας του έτους; Στον λογαριασμό προστέθηκαν τα περίπου 600-650 εκατ. ευρώ του market pass, με την πλατφόρμα να ενεργοποιείται μέσα στην εβδομάδα. Επιπλέον 60 εκατ. χρειάστηκαν για να παραταθεί η οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης με τα 15 λεπτά ανά λίτρο, ενώ 250 εκατ. είναι το κόστος για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση κ.λπ. μέχρι το τέλος του 2023. Από την περασμένη εβδομάδα προστέθηκαν επιπλέον 280 εκατ. για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων, 76 εκατ. για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, περί τα 100 εκατ. για τις αυξήσεις επιδομάτων κ.λπ.

Θα ανέβει κι άλλο ο λογαριασμός; Στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, καθώς όσο το αέριο θα παραμένει κάτω από τα 50 ευρώ ο προϋπολογισμός θα απαλλάσσεται από βάρη που είχε προϋπολογιστεί να αναληφθούν. Ο στόχος είναι να επιστρέψει η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα και όσο αυτό θα διασφαλίζεται, κρίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να επιδιωχθεί καλύτερη δημοσιονομική επιδότηση από την προϋπολογισμένη.

Το αν θα υπάρξουν άλλες παροχές –πέραν δηλαδή των 5,6 δισ.– μέχρι τις εκλογές, θα φανεί. Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη το απέκλεισε, ενώ στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να υπάρξει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας», καθώς βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές της χρονιάς. Αλλωστε, τα περισσότερα από τα 5,6 δισ. του «καταλόγου» δεν έχουν φανεί ακόμη στις τσέπες των νοικοκυριών. Το market pass θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τις 3 Μαρτίου, το επίδομα των συνταξιούχων θα δοθεί στο τέλος Μαρτίου, οι αγρότες θα πάρουν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης το καλοκαίρι, τα προγράμματα επιδότησης για τη στέγη των νέων τώρα αρχίζουν να «τρέχουν», ενώ η μισθοδοσία με τον αυξημένο κατώτατο μισθό θα φανεί –συγκυριακά– στο τέλος Απριλίου, πιθανότατα δηλαδή ανάμεσα στην 1η και στη 2η κάλπη.

Διαβάστε επίσης: 

Τα μηνύματα για τα έσοδα του Δημοσίου και τα σενάρια για προεκλογικές παροχές

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,76 δισ. τον Ιανουάριο – Πάνω από τον στόχο

Περιθώριο για έναν τελευταίο γύρο παροχών πριν τις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News