Συνέργειες, χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προοπτικές της καινοτομίας στην Κρήτη
Στις δυνατότητες αλλά και τα επιτυχημένα παραδείγματα καινοτόμων επιχειρήσεων της Ελλάδας, αναφέρθηκαν οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες στην ημερίδα με θέμα «Η καινοτομία στην Κρήτη και οι φορείς που τη στηρίζουν 4.0» η οποία πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης.
Ανάμεσα στις θεματικές που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας, ήταν οι δράσεις και τα δίκτυα μεταφοράς τεχνολογίας πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως και οι δομές υποστήριξης της καινοτομίας στα πρώιμα στάδια, τα μεγάλα exits και η καινοτομία σε κάθετους τομείς.
Ο επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας, Σπύρος Αρσένης, ανέφερε ότι η τράπεζα είναι παρούσα στη στήριξη της καινοτομίας στην Κρήτη εδώ και 10 χρόνια, μέσα από δράσεις με πανεπιστήμια, με ερευνητικά κέντρα, αλλά και όλους τους φορείς του νησιού – Περιφέρεια, επιμελητήρια, δήμους κ.ά..
«Το κάνουμε συντεταγμένα αλλά και σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς αλλά και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Αρσένης. Τόνισε ότι «ο στόχος μας είναι να βρούμε εταιρείες για να χρηματοδοτήσουμε, αλλά να στηρίξουμε επίσης ιδέες που είναι στα πιο πρώιμα στάδια και φυσικά να στηρίξουμε με χρηματοδότηση τις πιο ώριμες εταιρείες που είναι σε πιο ανεπτυγμένη φάση και που έχουν διαφορετικές ανάγκες» και κατέληξε σε σχέση με την Κρήτη, ότι καταγράφει δυναμικά επίπεδα καινοτομίας, συμπληρώνοντας ότι ήδη υπάρχουν κρητικές εταιρείες «που δείχνουν ότι το οικοσύστημα ωριμάζει και η πορεία είναι θετική».
Άλλες θεματικές που αναπτύχθηκαν, αφορούσαν στους φορείς χρηματοδότησης και τους θεσμικούς φορείς υποστήριξής της, όπως και τη δράση διεθνών εταιρειών στο οικοσύστημα της Κρήτης, αναφέρει το ΑΠΕ.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λίτσα Παναγιωτοπούλου, οι συνέργειες μεταξύ των φορέων είναι σημαντικές και το επιμελητήριο έχει ένα «ανοιχτό πεδίο δράσης» καθώς όπως τόνισε, υπάρχουν μνημόνια συνεργασίας με φορείς με στόχο τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. «Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει συμφωνία με όλα τα επιμελητήρια σε όλο τον πλανήτη. Οπόταν αν, οπουδήποτε μπορεί να χρειάζονται στήριξη νέοι επιχειρηματίες για να δράσουν, το επιμελητήριο θα σταθεί αρωγός».
Η διευθύνουσα σύμβουλος στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, Αντιγόνη Λυμπερόπουλου, ανέφερε ότι τέτοιου είδους ημερίδες ενισχύουν το σκοπό που είναι η διάχυση της πληροφορίας και η ενημέρωση σχετικά με χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ήδη διαχειριζόμαστε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε επενδύσει πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ σε 15 νέα επενδυτικά σχήματα, που έχουν ως στόχο την επένδυση» είπε, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι ο αριθμός αυτός των επιχειρήσεων στα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερος».
Ο Γιώργος Καραντώνης, partner στο fund “Metavallon” επισήμανε ότι καίριας σημασίας ζητούμενο είναι να υπάρξουν νέοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες και ερευνητές, στους οποίους «θα μπορέσουμε να δώσουμε την καθοδήγηση και τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε να μπορέσουν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιτυχημένες εταιρείες που να στοχεύσουν μεγάλες αγορές» ενώ η co-founder του «Bizrupt» Αλεξάνδρα Καραπιδάκη, πρόσθεσε ότι στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από «την ενημέρωση των ανθρώπων που ασχολούνται με την καινοτομία, σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν να λάβουν υποστήριξη, είτε μιλάμε για χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε μιλάμε για κομμάτια καθαρά υποστήριξης ως προς την εμπορευματοποίηση της έρευνας τους».
Ανάμεσα στις θεματικές της ημερίδας ήταν και ο ρόλος εδραιωμένων επιχειρήσεων στο οικοσύστημα kαινοτομίας, η χρηματοδότηση στα αρχικά στάδια, τα funds του Innovation Window και του Growth, πρωτοβουλίες στήριξης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, θεματική για τις γυναίκες στο επιχειρείν και το European Digital Innovation Hubs.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, μάλιστα, αναπτύχθηκε και ένα παράλληλο πρόγραμμα workshops με θεματικές όπως την καινοτομία, νέες τεχνολογίες και startups στο τουρισμό, τις διεθνείς τάσεις σε υγεία και αγροδιατροφή, την καινοτομία στις επιχειρήσεις και στην επαγγελματική εξέλιξη, αλλά και τις καινοτόμες υπηρεσίες Ψηφιακής Υγείας.
Moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News