Στο 3% οι ρυθμίσεις για οφειλές προς Δημόσιο μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού
Ο υπουργός Οικονομικών, από το βήμα της Βουλής, προανήγγειλε χθες αλλαγές για το εξωδικαστικό μηχανισμό. Ανάμεσα στις βελτιώσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι και η μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων.
Μετά την μείωση του επιτοκίου προς τους χρηματοδοτικούς φορείς τον Οκτώβριο, που είχε ως αποτέλεσμα, για τα εξασφαλισμένα δάνεια, το επιτόκιο του Εξωδικαστικού να μειωθεί από Euribor +3,25% σε Euribor +2,5%, ενώ για τα μη εξασφαλισμένα δάνεια να διαμορφωθεί από Euribor +4,5% σε Euribor +3%, σειρά παίρνει και το επιτόκιο για τις οφειλές προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MR, το επιτόκιο για τα χρέη προς το Δημόσιο αλλάζει από κυμαινόμενο σε σταθερό και συγκεκριμένα από το Euribor +5% που ήταν έως τώρα θα ορισθεί σε σταθερό 3%.
Άλλη μια σημαντική αλλαγή που προωθείται είναι και αυτή της ποινής προεξόφλησης. Μέχρι τώρα, εάν πχ ένας οφειλέτης είχε ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό και είχε πετύχει μια ρύθμιση 240 δόσεων αλλά τελικά ήθελε να την εξοφλήσει πρόωρα, για παράδειγμα στον ένα χρόνο, ο συγκεκριμένος οφειλέτης για να προχωρήσει στην εξόφληση θα έπρεπε να πληρώσει το σύνολο των τόκων των υπόλοιπων δόσεων από τις 240.
Μία επιπλέον παρέμβαση που προωθείται και προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών είναι και η υποχρεωτική αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Αυτό αποτελεί ένα και από τα μεγάλα προβλήματα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση του MR γιατί δεν υπάρχει υποχρεωτική συναίνεση των χρηματοδοτικών φορέων τουλάχιστον στις περιπτώσεις όπου οι οφειλές προς το Δημόσιο αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλών, σχολιάζουν πως δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο από την ευρωπαϊκή οδηγία.
Ανεβάζει ταχύτητα ο εξωδικαστικός
Τρέχουν οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τις συνολικές ρυθμίσεις να φθάνουν τα 1,085 δισ. ευρώ όταν τον Αύγουστο ήταν μόλις 175,8 εκατ. ευρώ. Άλλες 34,6 χιλιάδες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές κοντά στα 20 δισ. ευρώ είναι στο περίμενε καθώς βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της υποβολής αιτήσεων.
Από το σύνολο των χρεών τα 26,7 δισ. ευρώ, τα 21 δισ. είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και τα 5,7 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το εξωδικαστικό μηχανισμό τα 19,6 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές φυσικών προσώπων με τα 17,5 δισ. ευρώ να ανήκουν σε οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ και μόλις το τα 7 δισ. ευρώ οφειλών να ανήκουν σε επιχειρήσεις.
Xαρακτηριστικά ρυθμίσεων
Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς τα 15 έτη. Το 33% των οφειλών έχει ρυθμιστεί σε διάρκεια άνω των 20 ετών. Το μέσο ποσοστό διαγραφής για τις οφειλές προς το Δημόσιο είναι 22%. Το μέσο ποσοστό διαγραφής για στεγαστικά δάνεια είναι 23,5% και για επαγγελματικά στο 40,1%.
Στο βασικό σενάριο, το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, αναμένονται ρυθμίσεις 1,6 δισ. ευρώ και στο αισιόδοξο τα 2 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μειώνεται το επιτόκιο των ρυθμίσεων
Ο Εξωδικαστικός σε αριθμούς – Πώς προχωρούν οι ρυθμίσεις
Εξωδικαστικός: Στην ουρά για «κούρεμα» χρέη 25 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News