Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 21:47
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Άρχισε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δεν έχει κερδηθεί η μάχη

Πάουελ: Άρχισε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δεν έχει κερδηθεί η μάχη

Παρότι είναι ακόμη πολύ ενωρίς για να κάνουμε λόγο για νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να πούμε ότι άρχισε η διαδικασία αποκλιμάκωσης, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη συνέντευξή Τύπου που έδωσε μετά το ανακοινωθέν.

«Το βλέπουμε αυτό στον κλάδο αγαθών, στην αγορά στέγης, δεν το έχουμε δει ακόμη στον κλάδο υπηρεσιών. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να μας βοηθήσει η αγορά εργασίας καθώς ακόμη βλέπουμε στη συγκεκριμένη αγορά πιο επίμονο πληθωρισμό», ανέφερε. Τόνισε ότι θα χρειαστούν κάποιες ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις για να φθάσουμε στο περιοριστικό επίπεδο, όμως δεν απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό το επίπεδο. Στο ερώτημα εάν έγινε συζήτηση για παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις, ο Πάουελ απάντησε ότι έχει αφιερωθεί πολύς χρόνος στις συζητήσεις για το δρόμο που θα ακολουθήσει η νομισματική πολιτική, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως. 

Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις που δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός. 

«Οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν εδραιωμένες στην οικονομία και για να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε καθοδικό δρόμο χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες ενδείξεις», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τους τελευταίους τρεις μήνες υποστηρίζουν τη μείωση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

Ο Πάουελ αναφέρθηκε στην ισχυρή αγορά εργασίας λέγοντας ότι η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά, παρότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί όπως και ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών, όμως η αγορά εργασίας δεν έχει βρει ακόμη ισορροπία παραμένοντας σφιχτή. Όσο για τη δραστηριότητα στην αγορά στέγης, συνεχίζει να επιβραδύνεται, ενώ και οι καταναλωτικές δαπάνες φαίνεται να αποδυναμώνονται. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική μας θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για αρκετό ακόμη διάστημα και έχουμε να κάνουμε ακόμη πολύ δουλειά, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της μέχρι τώρα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής μας. 

Ο Πάουελ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί φέτος αλλά με πιο εξασθενημένο ρυθμό και ότι μπορεί να επιτευχθεί πλέον το σενάριο της ομαλής προσγείωσης της οικονομίας, ενώ αναγνώρισε ότι έχουν βελτιωθεί ελαφρώς και οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες.   

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News