Business & Finance Κυριακή 29/01/2023, 22:59
BUSINESS & FINANCE

Τίτλοι τέλους για το 747 της Boeing – Το τελευταίο αεροσκάφος 747 θα παραδοθεί στην Atlas Air

Τίτλοι τέλους για το 747 της Boeing – Το τελευταίο αεροσκάφος 747 θα παραδοθεί στην Atlas Air

Το 747 της Boeing, το αρχικό τζετ τζάμπο, ολοκληρώνει τη διαδρομή του. Η παραγωγή του αεροσκάφους για το οποίο ο Μπρους Ντίκινσον, ο τραγουδιστής των Iron Maiden, είχε πει ότι «στο έδαφος είναι αρχοντικό, είναι επιβλητικό και στον αέρα εκπληκτικά ευέλικτο», που είχε επιβάτες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ έως τον Πάπα, από τον Μάικλ Τζάκσον μέχρι τη Μητέρα Τερέζα, σταματά.

Το αεροσκάφος, το πρωτότυπο και αναμφισβήτητα πιο αισθητικό «Jumbo Jet», έφερε επανάσταση στα αεροπορικά ταξίδια, μόνο και μόνο για να δει την πάνω από πέντε δεκαετίες κυριαρχία του ως «βασίλισσα των ουρανών» να τελειώνει από πιο αποδοτικά αεροπλάνα twinjet.

Το τελευταίο εμπορικό Jumbo της Boeing θα παραδοθεί στην Atlas Air την Τρίτη, 53 χρόνια αφότου η άμεσα αναγνωρίσιμη καμπύλη σιλουέτα του 747 τράβηξε την προσοχή παγκόσμια ως επιβατικό αεροσκάφος της Pan Am.

«Στο έδαφος είναι αρχοντικό, είναι επιβλητικό», δήλωσε ο Μπρους Ντίκινσον, ο τραγουδιστής των Iron Maiden, ο οποίος πιλόταρε ένα ειδικά διαμορφωμένο 747 με το παρατσούκλι «Ed Force One» κατά τη διάρκεια της περιοδείας του βρετανικού heavy metal συγκροτήματος το 2016. «Και στον αέρα είναι εκπληκτικά ευέλικτο. Για αυτό το ογκώδες αεροπλάνο, μπορείς πραγματικά να το πετάξεις αν χρειαστεί».

Σχεδιασμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για να καλύψει τη ζήτηση για μαζικά ταξίδια, το πρώτο ευρύχωρο αεροσκάφος δύο διαδρόμων στον κόσμο, το ρύγχος και το πάνω επίπεδο έγιναν το πιο πολυτελές κέντρο πάνω από τα σύννεφα.

Αλλά ήταν οι φαινομενικά ατελείωτες σειρές στο πίσω μέρος του νέου jumbo που μεταμόρφωσε τα ταξίδια.

«Αυτό ήταν ΤΟ αεροπλάνο που εισήγαγε τις πτήσεις για τη μεσαία τάξη στις ΗΠΑ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM Ben Smith.

«Πριν από το 747 η μέση οικογένεια δεν μπορούσε να πετάξει από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη με προσιτό κόστος», δήλωσε ο Smith στο Reuters.

Το jumbo άφησε επίσης το στίγμα του στις διεθνείς σχέσεις, συμβολίζοντας τον πόλεμο και την ειρήνη, από το πυρηνικό κέντρο διοίκησης της Αμερικής «Doomsday Plane» μέχρι τις παπικές επισκέψεις με ναυλωμένα 747 με το παρατσούκλι Shepherd One.

Τώρα, δύο 747 που είχαν παραδοθεί προηγουμένως, τοποθετούνται για να αντικαταστήσουν τα αμερικανικά προεδρικά αεροσκάφη, γνωστά παγκοσμίως ως Air Force One.

Ως αεροσυνοδός της Pan Am, η Linda Freier εξυπηρέτησε επιβάτες από τον Μάικλ Τζάκσον μέχρι τη Μητέρα Τερέζα. «Ήταν μια απίστευτη ποικιλία επιβατών. Άνθρωποι που ήταν καλοντυμένοι και άνθρωποι που είχαν πολύ λίγα και ξόδευαν ό,τι είχαν σε αυτό το εισιτήριο», δήλωσε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News