Οπτική ίνα και ηλεκτρική διασύνδεση αποκτά ο Σκορπιός του Ριμπολόβλεφ
Το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό νησί που μετατρέπεται σε υψηλών προδιαγραφών τουριστικό θέρετρο προορισμένο για το jet set θα αποτελέσει ο «Σκορπιός» στο Δήμο Μεγανησίου που αγόρασε το 2013 ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από την Αθηνά Ωνάση. Η απόφαση που συνυπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης, και οι δύο υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν.Ταγαράς και Δ. Οικονόμου λίγο πριν εκπνεύσει το 2020 δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τα κυρίως έργα στην έκταση μέσω επένδυσης της τάξεως των 165 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει με ίδια κεφάλαια ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και τουρισμού, που διαθέτει ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2024, με τον εκπρόσωπο και σύμβουλο της οικογένειας Ριμπολόβλεφ Σεργκέι Τσερνίτσιν να έχει πραγματοποιήσει την «ωρίμανση» του έργου.
Τι περιλαμβάνει η επένδυση
Σύμφωνα με την ΚΥΑ για την έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου με την ονομασία «κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο του Σκορπιού», τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες, που έχουν υλοποιηθεί, έως σήμερα, θα διαδεχτούν οι κυρίως εργασίες σε συνολική επιφάνεια 431 στρεμμάτων. Συνολικά, η μέγιστη δόμηση ανέρχεται σε 21,5 χιλ. τ.μ. από τα οποία περίπου 4 χιλ. τ.μ. και 17,5 χιλ. τ.μ. αφορούν υφιστάμενες προς ανακαίνιση ιδιοκτησίες και νέα κτίσματα, αντίστοιχα. Προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων κολυμβητικών δεξαμενών με δυνατότητα για κατασκευή επιπλέον μιας ανά κτηριακή ενότητα.
Τα έργα, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2024, θα υλοποιηθούν σε εννέα κτηριακές ενότητες που περιλαμβάνουν:
-τη «ροζ βίλα», διώροφο κτίριο συνολικής δόμησης 365 τ.μ. Το 2014 ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος διατήρησε τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και το ροζ χρώμα της κατοικίας, αποκατέστησε πλήρως το εσωτερικό της ροζ βίλας, αφήνοντας ανέπαφα τα ταβάνια και τις πόρτες. Το κτίσμα, ηλικίας 180 ετών, που εκτείνεται σε δύο επίπεδα, υπήρχε στο νησί πριν από τον Ωνάση και χρησιμοποιούνταν ως στάβλος. Επί των ημερών του ο Ωνάσης το ανακατασκεύασε, το έβαψε ροζ και η Χριστίνα, μετά τη γέννηση της Αθηνάς, το ανακαίνισε. Στο ισόγειο η οικογένεια Ριμπολόβλεφ έχει δημιουργήσει μουσείο με αντικείμενα, φωτογραφίες του Έλληνα κροίσου και τις τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούσε τότε η οικογένεια, καθώς το νησί διέθετε εσωτερικό τηλεφωνικό δίκτυο.
-κύριο τουριστικό συγκρότημα δόμησης 9,4 χιλ. τ.μ. Πρόκειται για ξενοδοχειακό συγκρότημα που περιλαμβάνει την κύρια κατοικία (Master Suite), δύο μεγάλες βίλες (VIP1, VIP2) και βίλες μεσαίου μεγέθους (VIP3, VIP4, Guest Pavilion 1,2). Στο κύριο τουριστικό συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης χώροι, που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης, όπως συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο, κέντρο ευεξίας, αίθουσα προβολών και χώρος ψυχαγωγίας, κουζίνες, πλυντήρια, τροφοδοσία, αποθήκες κλπ, καθώς και κολυμβητικές δεξαμενές και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Τόσο η ροζ βίλα όσο και το τουριστικό συγκρότημα των 9,4 χιλ. τ.μ. ανήκουν στην πρώτη κτηριακή ενότητα.
-τέσσερις ανεξάρτητες βίλες, συνολικής δόμησης 1.320 τ.μ., που θα βρίσκονται σε έκταση 10,2 στρεμμάτων (κτηριακή ενότητα 2)
-συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων και πολιτισμού συνολικής δόμησης 4 χιλ. τ.μ. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5, αθλοπαιδιών και τένις, αίθουσα θεάτρου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δωμάτια προσωρινής διαμονής επισκεπτών (γυμναστές, ιατροί κλπ), διάδρομο bowling, κοινόχρηστοι χώροι προσωπικού με κουζίνα, χώροι γυμναστηρίου και αποδυτηρίων και χώροι υγιεινής, ιατρείο, χώρο περίθαλψης και κέντρο πρώτων βοηθειών. Όσον αφορά το σχεδιαζόμενο, αρχικά, αρχιτεκτονικό τοπόσημο με στέγαστρο ελαφράς κατασκευής 15 μέτρων, δεν θα υλοποιηθεί, όπως προβλέπει η ΚΥΑ.
– εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων ανατολικής παραλίας, «με ειδική χρήση που δεν μεταβάλλει το γενικό προορισμό του ακινήτου» και δόμηση 403,5 τ.μ. από τα οποία αντιστοιχούν σε 148,5 τ.μ. και 255 τ.μ. στην υφιστάμενη και τη νέα δόμηση, αντίστοιχα. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην τέταρτη κτηριακή ενότητα επιφάνειας 1,2 χιλ. τ.μ.
– βίλα του διευθυντή-διαχειριστή του Σκορπιού και χώρος αναμονής ελικοδρομίου συνολικής δόμησης 340 τ.μ., που θα βρίσκονται σε συνολική έκταση 3 στρεμμάτων (κτηριακή ενότητα 5). Σημειώνεται ότι σε μεγάλη εγγύτητα με το χώρο αναμονής βρίσκεται το ελικοδρόμιο.
– το υφιστάμενο κτήριο προσωπικού, συνολικής δόμησης 592 τ.μ., με χρήση κατοικίας και υφιστάμενο κτήριο συνολικής δόμησης 881 τ.μ. που περιλαμβάνει βοηθητικές υποδομές (χώρος συντήρησης μηχανημάτων). Βάσει της ΚΥΑ, προβλέπεται η υλοποίηση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης στα δύο αυτά κτίσματα, ώστε, για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις προσωπικού να φιλοξενήσουν κλίνες ή να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά. Νέο διώροφο κτίριο με δώμα με χρήση κατοικίας για το προσωπικό, όπως και αντλιοστάσιο αφαλάτωσης. Τα τέσσερα αυτά ακίνητα (εκ των οποίων δύο υφίστανται ήδη) θα βρίσκονται σε έκταση 3,2 στρεμμάτων (κτηριακή ενότητα 6).
– νέο κτήριο με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας αλόγων που θα διαθέτει ειδικό χώρο φιλοξενίας μικρών κατοικίδιων ζώων. Προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση της υφιστάμενης αρένας ιππασίας, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με πεδίο εξάσκησης ίππων και η αναβάθμιση των υπαίθριων γηπέδων καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου. Οι εγκαταστάσεις αυτές ανήκουν στη έβδομη κτηριακή ζώνη 4,7 χιλ. τ.μ. που είναι γνωστή ως «Αρένα, Στάβλοι και Κήπος Κατοικίδιων».
– νέο κτήριο με εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή 75 τ.μ., που τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μ. από την δασική ζώνη απολύτου προστασίας. Ανήκει στην κτηριακή ενότητα 8 που είναι γνωστή ως «Σπίτι του Λόφου».
– αμφιθέατρο που αναπτύσσεται βάσει του φυσικού ανάγλυφου του εδάφους. Στο πρώτο επίπεδο του αμφιθεάτρου, κάτω από τη σκηνή, προβλέπεται η κατασκευή βοηθητικών χώρων εξυπηρέτησης των ηθοποιών και του κοινού, όπως καμαρίνια, αποθήκες, WC, όπως και ανεξάρτητου μικρού αναψυκτηρίου. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις ανήκουν στην ένατη και τελευταία κτηριακή ενότητα τεσσάρων στρεμμάτων.
Οι υποδομές
Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο για το οποίο προβλέπονται μόνο μικρές προσαρμογές και βελτιώσεις στη χάραξη και τις συνδέσεις, έχει μήκος 6,3 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των χωματόδρομων. Προβλέπονται ακόμη οκτώ εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, τρεις μονάδες αφαλάτωσης, χώροι στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων, δίκτυο υπεδάφιας διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, τοπικά δίκτυα άρδευσης με επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, δημιουργία ηλεκτρικής διασύνδεσης (μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου) μεταξύ της Λευκάδας και του Σκορπιού, κατασκευή συστήματος διανομής ισχύος σε μέση τάση, και δικτύων χαμηλής τάσης. Όπως και η δημιουργία σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας κοντά στο ελικοδρόμιο, δικτύου οπτικών ινών τοποθετημένου κατά μήκος του οδικού δικτύου, αλλά και η επέκταση του υφιστάμενου κρηπιδώματος στην προβλήτα «Χριστίνα».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News